Hormonal Durumlar, Kısırlık

Yumurtalıklarda yer alan, on binlerce yumurta hücresinden, olgunlaşmak üzere her ay onlarcası yola çıkar (follikülogenez). Yola çıkan onlarca yumurta hücresinden sadece bir tanesi olgunlaşmayı başarır ve yumurtalıktan atılarak (ovulasyon), tüplerde sperm tarafından döllenir (fertilizasyon).

Yumurtanın olgunlaşma (follikülogenez) ve atılma (ovulasyon) süreci, beyinden salgılanan hormonların, yumurtalık üzerindeki etkileriyle gerçekleşir.

Yumurtlama bozuklukları 3 grupta incelenir.

1. Beyinden salgılanan hormonlarda yetersizlik (hipogonadotropik); stres, hızlı kilo değişimleri, aşırı egzersiz, ilaç kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkar ve tedavisinde eksik olan beyin hormonları haricen verilerek yumurtalık uyarılır.

2. Beyin ve yumurtalık arasında iletişim kusuru (normogonadotropik); en sık olan durum budur ve en tipik örneği polikistik over sendromu (PKOS)dur. Tedavisinde yumurtalıkları uyarmak için uygun ilaçlar verilir.

3. Yumurtalıklarda yetersizlik (hipergonadotropik); erken menopozdur ve maalesef yumurtalık, hiç bir uyarıya yanıt vermez, tedavisi yoktur. Başkasının yumurtasından elde edilen embriyo (donasyon) tek çözümdür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir