Kürtaj

Kürtaj, bir korunma yöntemi değildir. Etkili bir korunma yöntemi kullanmak her zaman en doğrusudur. Doğum kontrol yöntemi uygulansa bile hamilelik olasılığının çok düşük olduğunu biliyoruz.

Ancak, istenmeyen veya beklenmedik bir hamilelik durumunda, birçok kadın kürtaj düşünmektedir. Türkiye’de, hamilelik 10 haftayı geçmediği sürece isteğe bağlı kürtaj yapılabilir. Resmi ve nikahlı kadınlar için, kocasının yazılı rızası gereklidir. Evli olmayan kadınlar için ise erkeğin onayına ihtiyaç duyulmaz.

Hamilelik süresini hesaplarken, son adetin ilk gününü hamileliğin başlangıç tarihi olarak kabul edip buna göre hesaplama yapmaktayız. On haftadan daha ileri bir hamilelik durumunda, sadece bir doktor raporuyla ve anne ya da bebekte ciddi bir sağlık sorunu olduğunda kürtaj yapılabilmektedir.

Adet dönemi beklenen kadınlar, genellikle eczaneden idrar testi alarak hamilelik durumlarını öğrenirler. Ancak bu test, kürtaj için yeterli bir teşhis yöntemi değildir. Gebeliğin rahim içine yerleşip yerleşmediğini kesin olarak anlamak için ultrason gereklidir.

Rahim içine yerleşmiş bir hamilelik, istenmeyense ve 10 haftadan daha kısa süre içindeyse, isteğe bağlı olarak kürtaj yapılabilir. Kürtaj isteği olan bir kadın, randevu gününde muayenehanede yapılan ultrason ile rahim içi gebelik teşhisi konabilir ve aynı seansta kürtaj gerçekleştirilebilir.

Kürtaj işlemi, genellikle ağrılıdır. Lokal anestezi veya sedasyon anestezisi ile ağrısız bir şekilde gerçekleştirilebilir. Sedasyon anestezisi, kısa süreli uyutma anlamına gelir ve genellikle daha rahat bir seçenektir.

Kürtaj işlemi, genellikle 5-10 dakika içinde tamamlanır ve hasta, işine veya evine dönebilir. Ancak, kürtaj sonrasında 2-3 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınılması önerilir, çünkü enfeksiyon riski yüksektir. Ayrıca, kürtaj sonrası antibiyotik tedavisi önerilebilir.

Kürtaj sonrası günlerde hafif kanama veya ağrı olabilir, ancak hastanın en küçük şüphesi veya sorunu olduğunda mutlaka bir doktora başvurması önemlidir.

Sıkça sorulan sorulardan biri de, kürtaj sonrası ilerleyen dönemlerde hamileliğin olup olamayacağıdır. Cevap: Hayır, kürtaj sonrasında hamile kalmakta genellikle sorun olmaz. Ancak, etkili bir korunma yöntemi kullanmak önemlidir, örneğin hap veya spiral gibi. Kürtaj sırasında spiral takılması da mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir