Jinekoloji

Türkiye’de her 100 bin kadından 4’üne rahim ağzı kanseri teşhisi konuyor. Hastaların yarısından fazlası da ileri evrede fark ediliyor.

Bu yüzden rahim ağzını değerlendirmek, enfeksiyonlar, kanser ya da kanser öncüsü durumları kontrol etmek için tarama testleri yapıyorum.

İki temel tarama testi var, biri geleneksel smear yöntemi diğeri ise HPV tayini. Muayene esnasında rahim ağzından (serviks) bir fırça ya da tahta spatula ile sürterek alınan örnek özel bir sıvı içine konuyor. Bu örnek sito-patolojik olarak bir patolog tarafından değerlendirildiğinde smear testi olur, bu örnek genetik olarak değerlendirilip HPV araştırması yapıldığında HPV taraması olur.

Kimlere Tarama Yapılmalıdır?

21-30 yaş arasındakilere sadece smear testini 2-3 yılda bir yapıyorum.

30 yaş ve üzerindekilere ayrıca HPV testini de ekliyorum ki bunun adı co-test. Otuz yaşın altında HPV taraması gerekli değil. Bir problem yoksa, co-test 5 yıl aralarla 65 yaşına kadar yapılmalı.

Anormal rahim ağzı hücrelerinin çoğu genelde tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden ortadan kalkar. Smear testinde bir sorun varsa gereken diğer yaklaşımları (kolposkopi, biyopsi, LEEP, konizasyon) uyguluyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir