Kısırlık

Aşılama (inseminasyon), özel tekniklerle hazırlanmış (yıkama), içinde yeteri sayıda sperm hücresi bulunduran erkek menisinin ince kanül ile kadın rahiminin içine püskürtülmesidir. 

Böylece kaliteli sperm hücresi konsantrasyonu artmış olacağından, daha fazla sayıda kaliteli sperm, tüplere ulaşabilmekte ve orada yumurtayı dölleyebilmektedir.

Aşılama yönteminde, kadında, yumurtalamanın olması (ovulasyon), yumurtanın tüplere ulaşması, spermlerle yumurtanın buluşabilmesi için tüplerden en az birinin açık olması gereklidir.

Aşılama, daha çok erkeğe bağlı hafif (sperm anormallikleri) veya nedeni açıklanamamış kısırlıkta, tüp bebek tedavisi öncesi tercih edilir.

Over rezervinin az olması (ileri kadın yaşı), kısırlık süresinin 2-3 yılı aşmış olması, ağır sperm anormalliklerinin bulunması veya 2-3 kez aşılamaya rağmen gebelik olmaması durumunda aşılama değil tüp bebek tercih edilmeli.

Yumurtalıklar, klomifen sitrat (Klomen, Gonaphene vb.) veya gonadotropinlerle (Gonal-F, Puregon, Menogon vb.) uyarılır. Gonadotropin uyarımları ile yapılan aşılamalarda gebelik şansı daha fazladır. Ovulasyon indüksiyonu yapılan hastaların yanıt durumu ultrason ve kan tahlilleri ile takip edilir. Yumurtalığın yeterli olgunluğa ulaşmasıyla beraber çatlatma iğnesi yapılır ve takip eden 34-36. saat aralığında aşılama işlemi gerçekleştirilir. Aşılamayı takiben hafif kasık ağrısı normaldir.

Aşılama ile ile gebelik oranları % 15 civarındadır.

Aşılama öncesi gelişen yumurta sayısı önemlidir. İki ve daha fazla yumurta gelişirse çoğul gebelik riski artar.

Eğer fazla sayıda yumurta gelişmişse aşılama değil tüp bebek tedavisi daha uygundur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir