İstenmeyen bir gebeliğin alınmasında farklı yöntemler kullanılır.
Bunlar ilaçlı yöntemler ya da vakumlu kürtajdır.
Yöntemler içinde en etkili ve çabuk olanı vakumlu kürtajdır.
İlaçlı kürtajda, ilaç kullanımını takiben rahimin kasılması, rahim ağzının açılması ve gebeliğin dışarı atılması için bir sürenin geçmesi gerekir. Ayrıca düşüğün ardından rahimde parça kalması söz konusu olabilir ve bunların da yine kürtajla temizlenmesi gerekir.
Eskiden kürtaj için metal aletler kullanılırdı. Metal bujilerle rahim ağzında yeterli açıklık sağlanır, ardından yine metal küretler ile rahim içi kazınırdı. Kullanılan aletlerin metal olması bazen istenmeyen sonuçlara yol açardı. Rahim delinmesi ve kanama bunlar arasında hayati tehlikesi olanlardı.
Oysa şimdi çok daha güvenli şekilde vakumlu kürtaj yapıyoruz. Kullandığımız aletler plastik ve tek kullanımlık (kullan ve çöpe at), yani bir hasta için kullandığımız aleti başka bir hastada kullanmıyoruz.
Sistemin adı menstrüel regülasyon (MR). Gebelik haftasına uygun büyüklükteki steril plastik bir kanül (Karman kanül) rahim içine yerleştiriliyor ardından negatif basınçlı bir şırınga ile rahim içindeki gebelik alınıyor.
Bir kaç dakika içinde tamamlanabilen bu işlem ağrılı. Lokal anestezi ya da hafif bir uyku veren damar içi ilaç kullanımıyla çok daha konforlu işlemler yapıyoruz.
İşlem için en fazla 5-10 dakikada bitiyor. Bazı hastalarda rahim ağzını genişletme ihtiyacımız olur. İşlem bittikten sonra yine ultrasonla kontrol ederek içeride parça kalmadığından emin olarak hastamızı gönderiyoruz.
Tecrübeli ellerde, kısa sürede ve güvenle yapılan vakumlu kürtaj için sadece maliyet odaklı düşünerek doğru olmayan yerlerde işlem yaptırmanın hayati sonuçları olabileceğini hatırlatmak isterim…