Aşılama

Aşılama kararı vermeden önce kadın ve erkeğin, kısırlık (infertilite) açısından bütün tetkikleri yapılır.

– Kadında tüplerin açık olduğundan,

-Rahim boşluğunun yeterli olduğundan

– Erkekte yeterli sperm olduğundan emin olunur.

Aşılama ile eğer ovülasyon indüksiyonu (yumurtalıkların uyarılması) da yapılacaksa hap ya da iğneli ilaçlarla bu sağlanıp, ultrason incelemeleriyle yumurta hücresi gelişimi takip edilir. Yumurta hücresi ya da hücreleri (en fazla 2 adet) yeterli boyuta ulaştığında çatlatma (yumurtlama) iğnesi yapılır. İdeal olarak bu iğneyi takip eden 32-36. saat aralığında aşılama (inseminasyon) yapılır. Eğer gerek görülürse ultrason takipleri esnasında kanda östrojen değerlerine de bakılabilir.

İşlem günü, erkek, sperm verir. Bunun için mastürbasyon yöntemi tercih edilir. Erkeğin aşılamadan önceki 3 gün boyunca boşalmaması gerek. Mastürbasyon esnasında kayganlaştırıcı maddelerin kullanılması sperm kalitesini bozar.

Alınan spermler kimyasal maddelerle işlemden geçirilip hazırlandıktan sonra (yıkama), aşılamaya (inseminasyona) hazır hale gelir.

İşlem esnasında kadın, jinekolojik muayene pozisyonunda uzanır. Spekulum tatbik edilir, uygun katater (inseminasyon kateteri) rahim ağzından, rahim içine ilerletilir. Enjektöre çekilmiş olan yıkanmış semen, yavaş ve dikkatli bir şekilde rahim içine verilir. Daha sonra katater ve spekulum çıkartılır.

Bir miktar spermin dışarı geri gelmesi normaldir.

Aşılama (inseminasyon) ağrılı bir işlem değildir.

Kadın, işlem sonrası 10-15 dakika kadar uzanır ve sonrasında normal hayatına dönebilir.

Gereken hastalara progesteron desteği verilir. Aşılamadan sonraki ilk 24 – 48 saat ağır fiziksel aktiviteden kaçınılması önerilir. Ancak yatak istirahati gerekli değildir. 

Aşılama sonrası 12-14 gün aralığında gebelik testi yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir