
Tekrarlayan Düşükler
Tekrarlayan düşükleri olan bir çok kadın, çocuk sahibi olma ve aile kurma hayallerini kaybetmiş gibi hisseder. Ancak birden fazla kez düşük yaşayan milyonlarca kadından biriyseniz umutsuz olmamalısınız.
Kadınlarda en sık rastlanan hormon bozukluğu polikistik over sendromu (PKOS).
Nedeni tam olarak bilinmiyor.
Genetik yatkınlığın olduğu, tüm vücudu etkileyen ve tipik olarak ergenlik dönemi ve genç kızlık yıllarında ortaya çıkan hormonal bir bozukluk.
Polikistik over sendromunda ana sorun; yumurtlama (ovulasyon) kusuru. Yumurtlama, ya hiç yok (anovulasyon) ya da çok seyrek (oligoovulasyon).
Polikistik over sendromlu hastalar;
- Adet düzensizliği (oligo-amenore),
- Tüylenme ve sivilcelenmede artış,
- Kısırlık gibi yakınmalar olur.
- Hastaların yaklaşık yarısı fazla kiloludur ve insülin direncine sahip.
Tekrarlayan düşükleri olan bir çok kadın, çocuk sahibi olma ve aile kurma hayallerini kaybetmiş gibi hisseder. Ancak birden fazla kez düşük yaşayan milyonlarca kadından biriyseniz umutsuz olmamalısınız.
Korunma yöntemi uygulamaksızın, düzenli olarak, yani haftada en az 2 kez, birlikte olan ancak gebelik elde edemeyen çiftlerde ileri incelemelerin yapılması gerekir.
Bu dönem, stresli olunmaması gereken değil, bu stresin farkına varıp bununla mücadelenin doğru yönetilmesi gereken bir dönemdir.
Histeroskopi, rahim iç yüzeyi (endometrial kavite) ve rahim ağzı kanalının (servikal kanal) bir kamera ile değerlendirilmesi işlemidir.
Tekrarlayan düşükler, bağışıklık sistemi bozuklukları, pıhtılaşma bozuklukları, hormonal hastalıklar, anatomik anormallikler, genetik ve mikrobik sebeplere bağlı olabilir.
Aşılama (inseminasyon), özel tekniklerle hazırlanmış (yıkama), içinde yeteri sayıda sperm hücresi bulunduran erkek menisinin bir tür şırınga (kanül) ile kadın rahiminin içine püskürtülmesidir.
Endometriozis, rahim içinde yer alan endometrial hücrelerin rahim dışında yerleşmesidir.
Tüplerin kapalı olup olmadığı, kapalı ise lokalizasyonu, radyolojik bir inceleme olan, ilaçlı rahim-tüp filmi (histerosalpingografi, HSG) ile anlaşılır. Genellikle ağrısız bir işlemdir ancak bazen rahimde kramplara sebep olarak anestezi gerektirebilir.