Gebelik oluşurken, sperm ile yumurta, kadının tüplerinde birleşir ve embryo taslağı oluşur. Sonrasında bu embryo taslağı ana rahmine yerleşir.

Hamilelikler, genel olarak cinsel ilişki sonrasında kendiliğinden ve kolaylıkla olur.

Bazen erkekteki, bazen kadındaki, bazen her iki taraftaki sorunlar ve bazen de bilinmeyen sebeplerle hamile kalmak zorlaşır.

İşte böyle zamanlarda, hamile kalabilmenin yollarından biri de intrauterin inseminasyon (IUI) yani AŞILAMA’dır

Aşılamada, tüplerinin açık olduğundan emin olduğumuz kadına, tam da yumurtlama zamanına denk gelecek şekilde, laboratuarda özel yöntemlerle hazırlanarak “yoğunluğu, hareketliliği ve kalitesi artırılmış spermler”, plastik bir kanülle verilir.

Aşılama yönteminde, çiftin kendi yumurta ve spermleri kullanılır.

Aşılamada, daha çok sayıda hareketli ve kaliteli sperm, kadının önce rahimine oradan da tüplerine geçecek şekilde verildiği için gebelik şansı artar.

Aşılamadan sonuç alabilmek için;

– kadında tüplerin açık olması

– erkekte belli bir miktarda kaliteli sperm olması gerekir.

“Doğal yollarla gebe kalmakta güçlük çeken her çifte ilk olarak mutlaka aşılama yapılmalıdır” yaklaşımı doğru değil.

Hamileliğin önündeki engeller araştırıldığında kadında tüplerin kapalı olması, yumurtalık rezervinin az olması, erkekte sperm sayısının ileri derecede az olması gibi durumlarda aşılamadan fayda beklenmez. Bu gibi hastalarda direkt olarak tüp bebek tedavisi daha uygun olur.

Gebe kalmak konusunda en önemli faktör, kadının yaşıdır. İleri kadın yaşı durumlarında yumurtalık rezervi azalmıştır ve tüp bebek tedavisi daha iyi sonuç verir.

Aşılama tedavisinde;

1. Kadının yumurtaları, duruma göre hapla ya da göbek iğneleriyle uyarılır, ideal olarak bir, en fazla iki yumurta gelişmesi için yakın takip yapılır.

2. Yeterli büyüklüğe ulaşan yumurtanın çatlaması ve son olgunluğa ulaşması için çatlatma iğnesi yapılır ve buna uygun bir zaman planlaması yapılarak, laboratuarda kaliteli sperm yoğunluğu artacak şekilde hazırlanmış örnek, kadının rahimine özel bir plastik kanülle verilir.

Aşılama tedavisi boyunca can yakan ve anestezi gerektiren hiç bir işlem yoktur.

Aşılama işleminden sonra cinsel ilişki hariç, normal yaşama devam edilebilir. Bazı özel durumlarda ilave ilaç kullanabiliyorum. Aşılamayı takip eden 12-14 gün aralığında “kanda gebelik testi” yapılır.

Aşılama ile elde edilen gebeliklerin seyrinde doğal gebeliklerden farklı bir durum yoktur. Gebelik testinden önce ortaya çıkan her hangi bir bulgu, gebeliğin lehine ya da aleyhine değildir. Gebeliğin olup olmadığı mutlaka kanda gebelik testi ile kontrol edilmelidir.

Aşılama denemelerinin sayısı 3’ten fazla olmamalı. Daha fazla aşılama denemek yerine tüp bebek tedavisine yönelmek daha doğru bir yaklaşım.


Aşılama” İçin 10 Sıkça Sorulan Sorular

  1. Ziyaretçi dedi ki:

    hocam merhaba, 2 yıllık evliyiz, çocuğumuz yok. İlk aşılaadan gebe kalmadım. Doktorlar ikinci aşılmayı yapalım dedi ama biz tüp bebek istiyoruz. çok mu acele ediyoruz merak ettik.

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Yapılan tahliller sonrasında durumunuz aşılama yapmaya elverişli olduğu için aşılama tedavisi yapılmış. Ama tabii ki, durumun elverişli olması, hamilelik garantisi vermiyor. Tüp bebeğe başlamadan önce bir aşılama daha denemek sanki çok yanlış değil gibi ama yine de durumunuzu en iyi, tedavinizi yapan doktorunuzla tartışmanızda fayda var. Bol şans dilerim.

  2. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam iyi günler. Aşılama tedavisindeyim şu an ilaç kullanıyorum. Haplı aşılama yapıyoruz ama bu hapları 5 gün alıp sınra bırakacakmışım dediler. İlacı bırakınca yumurta gelişmez diyorlar ne yapacağımı bilemedim.

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      İyi günler, kolay gelsin. Haplı aşılma tedavilerinde 5 günlük ilaç kullanımı sonrası yumurtalıklar yanıt vermeye devam eder. Takip eden günlerde ultrason ve kanla kontrolleriniz yapılacak. İlacınızı daha fazla kullanmayın. Dozla ilgili ayarlamayı da tedavinizi yapan doktorunuz size bildirecek. Bol şans dilerim.

  3. Ziyaretçi dedi ki:

    Uzay hocamm iyi günler. İlk çocuğumuz kolayca olmuştu. İkinci çocuk için 1,5 yıldır uğraşıyoruz ama olmadı. İlk olarak aşılama denemesi yapmamız gerekirmiş. Ben 38 yaşındayım size göre ne yapmamız daha uygun olur?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      İyi günler dilerim. Her gebeliğin ayrı bir öyküsü ve koşulu var. İlk çocuğunuza ulaşmakta fazla zorluk yaşamamış olmanız her zaman böyle olacağını garanti etmiyor. Hem yaşınız hem de 1,5 yıllık uğraşınız göz önüne alındığında bir tüp bebek hastası da olabilirsiniz. Kısırlık tedavisinde illa ki önce aşılama sonra tüp bebek yapılır diye bir ezberimiz yok. Size ve eşinize yapılacak detaylı bir değerlendirme sonrasında en uygun tedaviyi alabilirsiniz. Şimdiden bol şans dilerim.

  4. Ziyaretçi dedi ki:

    hocam iyi günler. Eşimde sperm azlığı var ama doktorlar tüp bebek yerine aşılama öneriyor. Kafamız karıştı. Sizin sitenizde sperm azlığında tüp bebek öneriyorum diyorsunuz, herkes farklımı yapıyor.

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Erkekte spermlerde sayı, şekil, hareketlilik gibi farklı parametrelerde değerlendirme yapılır. Bunlardan biri ya da birden fazlasında azalmanın olması, hamile kalmada bir engeldir. Ancak ileri derecede azalma durumlarında tüp bebek tedavisi uygun bir tedavi iken, belli oranlarda azalmalarda önceliği aşılamaya vermek daha uygun olur. Eşinizin sperm analizini görebilirsem daha sağlıklı bir öneride bulunabilirim. Şimdiden tedavinizde bol şans dilerim.

  5. Ziyaretçi dedi ki:

    Uzay hocam merhaba. Üçüncü aşılamamız da olumsuz sonuçlandı. Doktorlar bir probleminiz yok diyor, ilki haplı diğer ikisi iğneli aşılama olmuştu ama olmadı. Artık tüp bebek deneyelim diyor doktorlar. madem bir problemimiz yok neden olmuyor?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Burada söylenen “bir probleminiz yok” lafı aslında biraz eksik bir ifade. araştırılan yerlerde “bir probleminiz yok” demek daha doğru olur. Ama unutmayın ki kısırlık konusunda tıp henüz tam evrimleşemedi yani araştırılamsı gereken her yeri henüz bilemiyoruz. Araştırdığımız yerlerde bir problem saptamayınca adını “açıklanamayan infertilite” koyuyoruz. ayrıca araştırılan yerlerde bir problem saptamış olmak, başka problemlerin olmadığı anlamına de gelmez. Hamile kalamayan çiftlere yardım ederken yaptığımız araştırmalarla aşılamadan fayda görebilecekse önce aşılama hamilelik olmazsa tüp bebek yapıyoruz. Bazı hastalar ise aşılamadan fayda göremeyecek durumda ise direkt olarak tüp bebek tedavisi yapıyoruz. Sizin durumunuzda artık maddi ve manevi eforunuzu tüp bebek tedavisinde harcamanız daha iyi bir sonuç getirecektir. Bol şans dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir