Sıra geldi bebeğimizi kucağımıza almaya. Gebeler için biraz da kaygılı bir dönem.

Anlatılanlar, okunanlar ve belki de önceki gebeliklerde yaşananlar.

En iyi doğum şekli hangisidir?

diye sormak yanlış,

Benim için en uygun doğum şekli nedir?

diye sormak gerek

Normal doğum mu? Sezaryen mi?

Epidural mi? genel anestezi mi?

En doğru kararı gebe ve doktoru birlikte verecek…

Doğum” İçin 10 Sıkça Sorulan Sorular

  1. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam merhaba, doğumum yaklaşıyor, takiplerimde sorun çıkmadı. Ben normal doğum istiyorum, aslında hep böyleydi ama son kontrolümde doktorum, bebeğin suyunda azlık olduğunu ve sezeryan yapabileceğini söyledi. Bu beni korkutuyor, acaba başka bir doktora mı gitsem, durum farklı olabilir mi?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, gebeliğiniz hayırlı olsun. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla doktorunuza olan güveninizi yitirmişsiniz. Hamilelik dinamik bir süreç, bazı şeyler, zamanla değişebilir. Ortaya çıkan her yeni durum, farklı bir tedavi yaklaşımı gerektirecektir. Kafanızdakileri yapacak bir doktor bulmak yerine, güveninizi sorgulamadığınız bir doktor bulmanız daha doğru olur. İyi doğumlar dilerim.

  2. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam ilk doğumum sezaryenle oldu, 4 yıl önce. Şu an 33 haftalık hamileyim ve doktorumun tayini çıktı. Bu aşamadan sonra başka bir kadın doğum doktorunun takibine girebilmem mümkün mü? Bir de ben normal doğum istiyorum bu mümkün mü?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, takibinizi yapan doktorunuzun şehir dışına çıkması şanssızlık olmuş ama dünyanın sonu da değil. Hiç bir hastane acil yardıma ihtiyacınız olduğunda “git, doktorun baksın” demez. Ancak sezaryen sonrası normal doğum yapabilmeniz için daha özel ve yakın bir takipte olmanız gerekir. Biraz doktor görüşmeleri yaparak sorunu kolayca çözebilirsiniz.

  3. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam iyi günler, Doğumum yaklaştı fakat bir konuda kararım henüz net değil. Takibe gittiğim özel doktorumun önerdiği hastanede yenidoğan yoğun bakım ünitesi yok, ben ise yenidoğan yoğun bakım ünitesi olmayan bir yerde doğum yapmak istemiyorum. Kararsızım, sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, doğum yaklaşınca cevaplanması gereken önemli sorulardan biri de bu. Doğum koşullarımız yeterince güvenli mi? Bebekte bir sorun olursa ve bizi başka bir merkeze yönlendirirlerse ne yapacağız? Çok haklı kaygılar, ancak çok nadir gerçekleşen sorunlar bunlar. Doğumların çok çok nadir bir bölümünde her şey yolunda iken ileri yenidoğan yoğun bakım imkanlarına ihtiyaç duyulur. Doğumların çoğunluğu beklendiği sonuçlanır. Gebelik takiplerini yaptırmış gebede çok çok nadiren sürprizlerle karşılaşıyoruz. Yenidoğan yoğun bakımı özellikle erken doğum yapacak olan gebelerin bebeklerinde mutlak bir ihtiyaç, bunun dışında çok da gerekli değil. Artık bütün özel hastanelerde bir çocuk doktoru var ve doğuma eşlik ediyor. Takibinizi yapan doktorunuzla bu konuyu konuşup, kaygılarınızı dile getirerek en doğru kararı alabilirsiniz. Ben gebelerimle her beklentileri konusunda mutlaka konuşup onları rahatlatıyorum.

  4. Ziyaretçi dedi ki:

    iyi günler Uzay bey. Dört gün önce normal doğum yaptım. Ağrılarımda sorun olmadı ama bebek çıkışta biraz fazla beklediği için rahimde yırtılma olmuş ve benim dikişlerimi ameliyathanede beni uyutup diktiler. Her şey yolunda iken böyle bir şeyin olmasında acaba doktor hatası olabilirmi?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      İyi günler, hayırlı olsun, geçmiş olsun. Doğum eyleminin ilk kısmının rahat olması sonraki kısımlarda problem yaşanmayacağının garantisi olmuyor. Doğum eyleminin son aşamalarından olan bebeğin doğumu aşamasında da bazı aksilikler yaşanıyor ve bebekler en çok aşamalarda zarar görüyor. Doğumunuzdan sorumlu olan ekip, bebeğinizin zarar görmemesi için bir takım müdahalelerde bulunmuşlardır ve sizin de dikişlerinizin fazla olması sorunu ortaya çıkmıştır. Bazı dikişleri daha sağlıklı koşullarda yapmak için hastanın da konforu göz önüne alındığında ameliyathanede uyutarak işlemleri yapmak en doğrusu olur. Doğum ekibinizin ellerine sağlık dememiz gerekiyor. Sağlıklı ve mutlu annelikler dilerim.

  5. Ziyaretçi dedi ki:

    Uzay bey iyi günler, bugün 36 hafta 5 günlük hamileyim. Hep normal doğum istedim ve doktorum bu konuda bir aksilik tespit etmedi. Son 3 haftadır şiddetli bacak ağrılarım var ve ne yaptıysak fayda olmadı. Bu ızdıraptan bir an önce kurtulmak için normal doğumu bekelemek yerine sezaryen olmayı düşünmeye başladım. Bebeğime haksızlık etmekten korkuyorum, kafam karıştı.

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, hem hayırlı olsun hem de geçmiş olsun. Gebelik dışı sebeplerle elbetteki sezaryen yapılabilir. Ancak siz, doğumun gecikmesi söz konusu olurda bacak ağrılarından çok muzdarip olursanız diye sezaryen isteyecek gibi anlattınız. Bu durumda sezaryeni birinci öncelikle değil de doğumu başlatmak için suni sancı vermeyi birinci öncelik haline getirmek mümkün. Ben sizin durumunuzdaki gebelerime 39. haftada suni sancı başlayıp doğumu tetikliyorum ve normal doğum beklentilerimizi de desteklemiş oluyorum. Şimdiden sağlıklı doğumlar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir