Gebelik elde etmekte zorlanan çiftlerde, tedavi seçeneklerinden biri de aşılama.
Aşılama tüp bebekten farklı bir yöntem.
Aşılamada özel yöntemlerle yıkanıp ayrıştırılarak elde edilen kaliteli spermler, özel bir kanül yardımıyla doğrudan kadının rahiminin içine bırakılır.
Bu spermler kendi hareketleriyle açık olan tüp ya da tüplere giderek orada döllenmeye hazır olarak bekleyen yumurta ile birleşir.
Elde edilen döllenmiş yumurta, tıpkı doğal gebeliklerde olduğu gibi rahim içine gelerek buraya yerleşir ve gebelik gerçekleşir.
Aşılama yönteminden fayda bekleyebilmek için kadının tüplerinin açık olması, yumurtlamanın olması, rahim içinde gebeliğin yerleşimine engel olabilecek myom veya yapışıklık gibi bir problemin olmaması ve tabii ki yeterli sayıda hareketli sperm olması gerekir.
İlaçlı rahim-tüp filmi ile tüplerin açıklığı ve rahim yeterliliği, sperm analizi ile sperm sayısı anlaşılır. Yumurtlama sorunu olan kadınlarda ilaçlarla yumurtlama tetiklenir ve ultrasonografik takip yapılarak yumurtanın gelişimi izlenir. Uygun büyüklüğe gelen yumurta hücresi varlığında yumurtlamayı tetikleyecek son bir ilaç verilir ve arkasından yaklaşık 34-36. saat aralığında özel olarak hazırlanmış spermler kadına verilir.
Aşılama, özellikle, erkekte sperm sayısı azalmış veya kadında yumurtlama sorunu olan çiftler için uyguladığımız bir yardımcı yöntemidir.
Sperm sayısı çok azalmış erkeklerde ise, tüp bebek, daha uygun bir yaklaşımdır.