Bir süredir bebek istiyoruz, korunmadan birlikte oluyoruz ama hala gebelik yok.
Bir bebeğimiz var, ama hasta. Doktorlar, “kardeşi olsaydı tedavi şansı daha yüksek olurdu” dediler.
Ben ve eşimdeki bazı hastalıklı genler yüzünden çocuklarımız hasta doğuyor, artık sağlıklı bir bebek istiyorum…
Şikayetler uzayıp gider.
Amacımız, sağlıklı bir bebeğe sahip olmak. Bunun için gebe kalmak, gebeliği sürdürmek ve doğum yapmak gerek.
Gebe kalmakta zorluk çeken çiftlerde, uzun süredir uygulanan yöntemlerden en komplike ama aynı zamanda en başarılı olanı; TÜP BEBEK.
İleri kadın yaşı, yumurtlama kusurları, tüplerde tıkanıklık, yumurta ya da sperm sayısında azlık ya da belli bir sebep olmamasına rağmen bir süredir gebe kalamama gibi durumlarda tüp bebek tedavisi devreye giriyor.
Tüp bebek tedavisiyle ilgili bilgilere ulaşmak hiç de zor değil, Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz. Ama tüp bebek tedavisi için içinize sinen bir doktor bulmalısınız…
hocam iyi günler. Ben 38 eşim 56 yaşında. 1 yıllık evliyiz, ikimizin de ilk evlilikleri. Çocuğumuz olsun istiyoruz, benim ya da eşimin yaşı, hamile kalmak için bir engel midir?
İyi günler dilerim. Gebe kalmakla ilgili en önemli parametre, kadının yaşı. Erkeğin yaşı da önemli ama yine de kadının yaşı kadar değil. Otuz sekiz yaş, kadında yumurtalık rezervinin azaldığını yani yumurta sayısı ve kalitesinin azaldığını bildiğimiz bir yaş grubu ama yine de iyi bir değerlendirme ile durumunuz daha da net hale getirilebilir. Eşinizin yaşı, daha az önemli ama yine de semen analizi dediğimiz bir incelemeyle onun sperm sayı, hareketlilik ve kalitesi hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Fazla vakit kaybetmeden konuyla ilgili bir doktorla görüşmeniz uygun olur. Sağlıklı günler dilerim.
Uzay hocam iyi günler. Otuz yaşındayım, 19 aylık evliyim ve hiç korunmadık ama hamilelik olmadı. İlaçlı rahim-tüp filmi dışında her şey yapıldı ama hiç bir sorun yok dendi. Geçen ay klomen kullandım, yumurtam kendiliğinden çatladı ama yine hamilelik yok. Bu ay yine klomen kullanıyorum ve merakla sonucu bekliyoruz. Aşılamadan fayda görebilirmiyim diye çok merak ediyorum.
Merhaba, geçmiş olsun. Sizin durumunuzda aşılama hala uygun bir seçenek olmakla beraber tüp bebek de bir yöntem olarak gündemde. Siz, sanırım denediğiniz bir yöntemden farklı bir yöntem denemek istiyorsunuz. Yine de adetli iken yapılacak bir ultrason muayenesinde antral follikül sayılarınız yumurtalık rezervinizi belirlemek ve tedavi için daha doğru bir öneriyi oluşturmak adına daha belirleyici olacaktır. Bol şans dilerim.
Hocam kolaylıklar diliyorum. Kırk bir yaşındayım ve son tüp bebek denememi yapıyorum bu 7. olacak. Bu tedavi döneminde rahim ince kaldığı için gelişen 1 embriyomuz donduruldu. Artık transfer için hazırlıklar yapmayı planlarken doktorumuz bir tane daha embriyo üretip ikisini birlikte vermemiz konusunda bir öneri getirdi. Bu da yeni bir tüp bebek tedavisi demek. Maddi ve manevi olarak bizi zorlayacak ama şansımızın daha fazla olacağını söyledi. Eşim ve benim kafamız karıştı, bu durumda siz ne önerirsiniz?
Merhaba ben de size kolaylıklar dilerim. Sizin durumunuzdaki hastalarıma ben de bunu öneriyorum. Bu yöntemin bir adı var; embriyo pooling. Yani embriyo sayısını artırarak daha fazla sayıda embriyo ile transfer yapmak ve tutunma olasılığını artırmak. Evet yeniden benzer bir tedavi olacak ve garantisi de yok ama mali durumunuz buna uygunsa denemenizde fayda görüyorum. Şimdiden bol şans dilerim.
Uzay hocam iyi günler. Otuz dört yaşındayım, 5 yıllık evliyim, 3 yaşında bir oğlum var, 1,5 yıl önce rahimde 1 bebeğim öldüğü için kürtaj yapıldı. Bir yılı aşkın süredir korunuyorum ama hamilelik olmadı. Tahlillerim iyi ama AMH: 0,6 çıktığı için tüp bebek dediler ama ben bir aşılama yaptırdım hamileleik olmadı şimdi yeniden aşılama diyolar ama ben artık tüp bebek istiyorum, sizin öneriniz ne olur?
Merhaba, geçmiş olsun. Sizin durumunuzda aşılama hala uygun bir seçenek olmakla beraber tüp bebek de bir yöntem olarak gündemde. Siz, sanırım denediğiniz bir yöntemden farklı bir yöntem denemek istiyorsunuz. Yine de adetli iken yapılacak bir ultrason muayenesinde antral follikül sayılarınız yumurtalık rezervinizi belirlemek ve tedavi için daha doğru bir öneriyi oluşturmak adına daha belirleyici olacaktır. Bol şans dilerim.
Hocam iyi günler. Adetimle beraber tüp bebek tedavisinie başlayacaktık ama kontrolde yumurtalığımda kist olduğunu öğrendik ve kist eriyene kadar tedaviye başlamayacağız. Bunu hızlı eritecek bişey var mıdır diye merak ediyorum.
İyi günler, geçmiş olsun. Tüp bebek tedavisinde ilk basamak, yumurtalıkların uyarılması basamağı. Tedaviye adetli iken başlamamızın nedeni yumurtalıkların bizim vereceğimiz uyarıcı ilaçlara en iyi yanıtı vereceği ve siklusun bütünüyle kontrolümüz altında olmasına olanak sağlayacak olması. Ancak adetin 2. ya da 3. günü yaptığımız ultrasonda yumurtalıklarda aktif bir follikül ya da kist gördüğümüzde mecburen tedaviyi ertelemek zorunda kalıyoruz. Gördüğümüz follikülün aktif olup olmadığını ise kanda hormon düzeyine bakarak anlıyoruz. Bu aktif folliküller çoğunlukla kendiliğinden erir ancak ben, böyle durumlarda ilave bir ilaç kullanarak erimeye katkı sağlıyorum. Bol şans dilerim.
Hocam iyi günler, Üçüncü tüp bebek denememiz de maalesef olumsuz sonuçlandı. Dördüncü denemeye başlayacağız yalnız bir şey kafamı karıştırıyor. Son denememde akşam iğnelerinde günlük dozum 375-450 ünite arasında değişmişti ve 2 yumurta toplanmıştı. Dördüncü denemede doktorumuz dozu yarı yarıya azaltıp, tedaviye bir hap ilave etti. Bu durumda yumurta sayım azalır diye korkuyorum, sizin görüşünüz nedir?
Merhaba, geçmiş olsun. Tüp bebek denemeleri maalesef olumsuz olabiliyor ve bizler olumsuz biten bir tedaviden yapacağımız yeni tedavide sonucu değiştirmek için süreçle ilgili de bazı değişiklikler yapma ihtiyacı hissediyoruz. Son tedavinizde neredeyse en yüksek dozdan tedaviniz yapılmış ve 2 yumurta alınabilmiş. Bu durum sizin yanıt verme konusunda “zayıf yanıtlı” bir hasta olduğunuzu gösteriyor. Böyle durumlarda klasik tedaviler yerine farklı ilaçlar ve farklı dozlarla yeni bir tedavi süreci başlatabiliyoruz ki ben de böyle yapıyorum, mesela femara-antagonist protokol gibi. Sanırım doktorunuzda böyle düşünmüş, ama yine de en sağlıklı bilgiyi tedavinizi yapan doktorunuzdan alacaksınız. Mutlu sonlar dilerim, bunun için de bol şans.
Hocam iyi günler, altıncı tüp bebek denemmizden de elimiz boş döndük. Artık tüp bebek istemiyoruz acaba aşılama ile hamile kalma şansım çok düşük olur?
İyi günler, geçmiş olsun. Her tüp bebek denemesi maddi ve manevi fedakarlıklar gerektiriyor ve sonuç hamilelik olmayınca da çok sıkıntı oluyor. Tüp bebek yapıldıktan sonra artık aşılama yapılmamalı diye bir kural yok ama tüp bebek tedavisinin ne sebeple yapıldığı çok önemli. Tüp bebek yumurtlama sorunları için yapılmışsa ve diğer kısırlık faktörlerinin olmadığından eminsek evet bir sonraki deneme aşılama olabilir. Ama tüp bebek tedavisi kapalı olan tüpler için ya da ileri derecede az sayıdaki sperm için yapılmışsa sonraki dönemde aşılamadan fayda beklemek abartılı olur. Sizin durumunuz size özel olduğu için en iyi tavsiyeyi muayene sonrası verebilirim.
hocam iyi günler, dün yumurta toplama işlemi yapılmıştı, 12 yumurta alındı. Bugün aradılar ve 2 tanesinin döllendiğini söylediler. Bu sayı çok az değilmi? doktorumla konuştum, döllenme oranı beklediğimizden az ama yapacak bişey yok dedi. Bu sayı artırılamazmı?
İyi günler, geçmiş olsun. Tüp bebek tedavisinde kaliteli bir embriyo elde etmek yeterli. Ama tabii ki ne kadar çok yumurta olursa o kadar fazla şansa sahip olabiliyoruz. Toplanan yumurtalardan bir kaçı zaten döllenemeyecek durumda olabiliyor. Bazıları dölleniyor ama bölünme kusurları yani gelişim kusurları yüzünden transfer aşamasına gelemiyor. Döllenme işlemi sonrası kalan 2 tanesinden başka bir şey gelişme şansı artık yok. Umalım ki bu iki tanesi, kaliteli bir gelişim gösterir.
Tüp bebek tedavisiyle gebelik olursa bundan sonra hep tüp bebekle mi gebe kalınabilir?
Tüp bebek tedavisinin neden yapıldığı çok önemli. Eğer tüplerdeki bir tıkanıklık ya da sperm sayısında ileri derecede azalma yüzünden tüp bebek yapılmışsa çoğunlukla sonrasında da tüp bebek tedavisi gerekir. Ancak yumurtlama olmaması ya da bilinmeyen sebepler yüzünden tüp bebek tedavisi yapılmışsa takip eden dönemde kendiliğinden hamile kalma şansı vardır. Yani sorunun cevabı duruma göre değişir.
Uzay hocam iyi günler. Ben 41 eşim 46 yaşında. 8 defa denedik ama olmadı. En son 2 sene önceydi. Acaba son 2 yılda değişiklik oldumu diye merak ediyoruz, yeni bir deneme yapmak mantıklı olacakmı?
Merhaba, geçmiş olsun. Dosyanızı inceleyemediğim için sizin durumunuzla ilgili yeni bir haber var mı bilemiyorum. Tüp bebek, çok bilinmeyenin olduğu ve her geçen gün bazı yeniliklerin yaşandığı bir alan. Ancak eklenen yeni tedaviler, tüm tüp bebek hastaları için bir çare olmayabiliyor. Sizinki ile ilgili süreç hakkında bilgi almanın en sağlıklı yolu, doktorunuzla birebir temasa geçmek olur. Bol şans dilerim.
Hocam iki yıllık evliyiz ve çocuk istiyoruz. Ben 26 yaşındayım. Guatrım yüksek çıktı. İki ay gonafen ve çatlatma iğnesi kullandım ama hamilelik olmadı. Ne yapmalıyım?
Merhaba, bir yıldan uzun süreli gebe kalamama durumunda mutlaka size ve eşinize bazı tahliller yapılması uygun olur. En kısa zamanda bir kadın doğum doktoruyla görüşmeniz en doğru davranış olacaktır. İyi günler dilerim.
Kaç kez tüp bebek denemesi yapılabilir?
Tüp bebek denemelerinde çok önemli bir amacımız var, bebek sahibi olmak. Tüp bebek denemelerinde yapılan tedaviler, kadında kalıcı sorunlara yol açmaz. Tedavi süresinde ortaya çıkan bazı rahatsızlıklar, tedavi sonrasında geçer. Tüp bebekle bebek sahibi olma şansı devam ettiği sürece bir sayı kısıtlaması olmadan tüp bebek tedavisi yapılabilir.
Önce aşılama mı yoksa direkt tüp bebek tedavisi mi daha doğru olur?
Hamile kalmaya engel olan duruma bağlı olarak önce aşılama ya da direkt tüp bebek tedavisi yapılır. Kadında yumurta rezervi azalmışsa, tüpler tıkalıysa ya da erkekte sperm sayısı çok çok azalmışsa direkt tüp bebek tedavisine başlamak daha doğrudur. Ancak kadında yumurtlama bozukluğu var ve tüplerin açık olduğundan emin olunmuşsa ve ayrıca da yeteri kadar sperm varsa ilk önce aşılama denenebilir. Ancak uzunca bir süredir hamile kalınamamış ve tahlillerde bir problem saptanmamışsa da direkt tüp bebek tedavisine başlamak daha doğrudur.
Tüp bebekte başarısızlığın sebebi her zaman anlaşılır mı?
Maalesef böyle bir durum söz konusu değil. Bugünkü bilgilerimiz ve takip yöntemlerimize göre en iyi kalitede embryoyu geliştirip, rahimin en uygun zamanında onu transfer ettiğimiz halde hamilelik elde edemediğimiz hastalarımız var. Çünkü tüp bebek tedavisi henüz evrimini tamamlamamış bir tedavi. İlerleyen yıllarda bildiklerimiz çoğalıp bilmediklerimiz azaldığında daha fazla sayıda başarılı sonuçlar elde edeceğiz.
Tüp bebek tedavisinde embryo transferi döneminde başlanan ilaçlar ne kadar süreyle kullanılır?
Tüp bebek tedavisinde embryo transferi döneminde progesteron ağırlıklı ve ayrıca kan sulandırıcı takviyeli tedaviler başlanır, bu tedavilerin bütününe “luteal faz desteği” diyoruz. Kimileri progesteron tedavilerini 12 hafta, kimileri bebeğin kalp atışı görülünceye kadar devam ettirir. Bu tedavi devamlılığı doktordan doktora farklılık gösterir. Ben, kalp atışını gördükten sonra dozunu azaltarak 2 hafta daha devam ettiriyorum.
Kısırlık araştırmasında kadında tüplerin açık olup olmadığını anlamak için yapılan histerosalpingografi işlemi kaç kez tekrar edilmelidir?
Histerosalpingografi (HSG), tüplerin açık olup olmadığını tespit etmek üzere yapılan bir radyolojik test yani röntgen çekiliyor. Bu işlem sonrasında kesin bir karar verilemiyorsa artık yeniden HSG yapmak değil, laparoskopi ile direkt olarak tüpleri değerlendirmek daha doğru olur.