Tüp Bebek

Her tedavide olduğu gibi tüp bebek tedavilerinde de bazı riskler bulunmakta.

Çoğul Gebelik:

Her ne kadar kulağa hoş gelse de çoğul gebelikler, tekil gebeliklere oranla daha fazla risk içerir. Bir’den fazla sayıda embryo transferinin yapılmasıyla ortaya çıkan bu durumda, düşük yapma ihtimali ve erken doğum yapma ihtimali de artar. Yenidoğan ölümlerinin en önemli sebebinin prematürite olduğu düşünülürse ikiz ya da üçüz gebeliklerde artan bu riskler, tüp bebek tedavisinin önemli sakıncaları arasındadır.

35 yaşından küçük kadınlarda ilk 2 tüp bebek denemesinde tek embryo transferi yapılırken, daha ileri yaş kadınlar ya da fazla sayıda tüp bebek başarısızlığı olanlarda 2 embryo transferi mümkündür.

 

Erken Doğum ve Düşük Doğum Ağırlığı:

Geride kalan süredeki tüp bebek deneyimi göstermiştir ki tüp bebeklerde erken doğum ve dolayısıyla doğum ağırlığının düşük olması riskinde bir artış vardır. Gebeliklerde tamamlanmış 37 hafta ve sonrasını matür bebek ve doğum olarak tanımlarız. Tüp bebeklerin bir kısmında bu süreden once doğum riskinde hafif bir artış saptanmıştır.

 

Ovaryan Hiperstimülasyon:

Tüp bebek tedavisinde kullanılan yumurta geliştirici ilaçlar, bazı durumlarda aşırı bir yanıtı tetikleyerek istenmeyen bir klinik tabloya neden olabilir. Özellikle hCG tedavisi ve takip eden embryo transferlerinde artan bir risk söz konusu.

Çeşitli derecelerde şişkinlik, ödem, kilo artışı ve hatta hastanede yatmayı gerektiren karında su birikimi durumu söz konusu olabilir. 

Tüp bebek tedavisinin yakın takibi ve ilaç dozlarının doğru ayarlanması ile bu risk azaltılabilir.

 

Düşük:

Tüp bebek tedavilerinde doğal gebeliklere kıyasla hafifçe artmış bir düşük riski bulunur.

 

Yumurta Toplama İşlemi ile İlgili Riskler:

Anestezi altında yapılan bu işlem sonrası, kanama, komşu organ yaralanmaları ve enfeksiyon gibi tedavi hatta operasyon gerektiren riskler ortaya çıkabilir.

 

Dış Gebelik:

Tüp bebek tedavilerinde gebeliklerin %2-5’i dış gebelikle sonuçlanır.

 

Doğumsal Anormallikler:

Tüp bebeklerde doğuştan olan anormalliklerin artmış olması ile ilgili durum tartışmalıdır. Bir miktar artış olduğu bilinmektedir ancak bunun ileri anne yaşından da kaynaklanabileceğine dair güçlü kanıtlar mevcuttur.

 

Stres:

Tüp bebek tedavisi, fiziksel, psikolojik ve ekonomik stresleri de beraberinde getirir. Gerek yakın çevreden gerekse profesyonel olarak yardım almak çok işe yarar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir