Gebelik

Gebelik, akciğer fonksiyonlarını değiştirir. Bebeğin büyümesi nedeniyle karın içindeki birçok organda olduğu gibi göğüs kafesinde de yerleşim farklılıkları olur. Bu değişiklikler sonucunda diyafram kası artık aşağı inemez ve bu durum akciğer fonksiyonlarını etkiler.

Gebelik süreci, akciğer hastalıkları üzerinde birçok farklı etkiye sahiptir. Özellikle astım, gebelikte en sık görülen akciğer hastalığıdır. Gebelerde astımın seyri ile ilgili “1/3 kuralı” olarak adlandırılan bir durum mevcuttur. Bu kurala göre astım gebelik sürecinde değişmeyebilir, kötüleşebilir veya iyileşebilir. Astımı olan kadınların gebelikleri, sonraki dönemler için olumsuz bir etki yaratmaz, ancak gebelik sırasında bazen zorlu olabilir.

Gebelerde kalbin yerleşim yeri bir miktar değişebileceği için işlevleriyle ilgili bazı değişiklikler görülebilir. Bilinen bazı kalp hastalıkları, gebelik sırasında daha da ciddi hale gelebilir. Ne yazık ki, gebelikle ilgili olmayan anne ölümlerinin en sık nedeni kalp hastalıklarıdır. Bu nedenle özellikle morarma veya efora karşı düşük dayanıklılık durumlarında dikkatli olmak önemlidir. Çarpıntı veya ritim bozuklukları da sıkça karşılaşılan sorunlardır, ancak yakın takip ve tedavi ile genellikle sorunsuz bir gebelik süreci sağlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir