Tüp Bebek

Döllenmeye hazır, olgun yumurtalar (MI ve MII) 12 mm. ve daha büyük folliküllerden elde edilir.

Devam eden tedavide;

17 mm. ve daha büyük folliküllerin varlığı veya kan östrojen düzeyinin belli bir seviyenin üzerinde olmasıyla beraber follikülleri çatlatıcı ve yumurtada son olgunlaşmayıcı sağlayıcı ilaç kullanıyor (pregnyl, ovitrelle) ve ilacı takiben 34-36. saat aralığında yumurta toplama (oosit pick-up, OPU) işlemi yapıyoruz.

“Zamanlamanın çok önemli olduğu OPU işlemi, tüp bebek tedavisi boyunca, hasta ve doktorun en uyumlu olması gereken dönemdir.”

Yumurta toplama (OPU) işlemi, ameliyathanede hafif genel anestezi altında vajinal ultrason eşliğinde ve steril koşullarda yapılır.

Ultrason probuna adapte edilen bir kılavuz yardımıyla özel bir iğne ile uygun olan tüm folliküller negatif basınçla ve gerekirse yıkanarak aspire edilir ve anında embryologlar tarafından laboratuarda değerlendirilir. Elde edilen yumurtalar incelenir ve döllenmeye hazır olup olmamalarına göre işleme alınır.

“Hastanın OPU işlemi öncesi 6-8 saat aç kalması genel anesteziye bağlı oluşabilecek komplikasyon riskini azaltır.”

“OPU işlemi, yaklaşık 15-20 dakika sürer. Genellikle 1-2 saatlik istrahati takiben, hasta, araç kullanmak gibi dikkat gerektiren işler yapmamak şartıyla günlük yaşantısına döner.”

OPU sonrası rahimi gebeliğe hazırlayacak ilaç tedavileri (luteal faz desteği, LFD) kullanılır.

“OPU işlemi sonrasında ateş yüksekliği, kanama, karın şişliği veya şiddetli ağrı olması durumunda mutlaka doktorla temasa geçmek gerekir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir