Yumurtalıklarda kist olup olmadığını ultrason muayenesinde anlıyoruz, ultrason ağrısız ve zararsız bir işlem. Bakire olanlarda karından yani üstten bakıyoruz. Bakire olmayanlarda ise vajinal yoldan yani alttan bakıyoruz ultrasona.
Ayrıca kistin ameliyat edilip edilmeyeceğine ya da takibe alınacağına da yine ultrasonla ve bazen de kan testleri ile karar veriyoruz.
Menopozda olmayan kadınlarda, yumurtalıklar sürekli çalışma halinde.
Kadınlarda sağlı sollu olmak üzere 2 adet yumurtalık var ve beyinden aldığı emirler doğrultusunda hormon ve yumurta üretiyor.
Ancak bazen beyinle ve yumurtalık arasındaki iletişim bozukluğundan kaynaklı olarak
yumurtalık kistleri ortaya çıkar.
Bu kistler, masumdur ve kendiliğinden küçülür. Sadece biraz zamana ihtiyaçları vardır. Biz bunlara fonksiyonel kist, deriz ve ameliyat etmeyiz.
Ancak bazen de beyin-yumurtalık faaliyetleri dışındaki sebeplerle yumurtalıklarda kistler oluşur ki işte bunları, ameliyatla almak gerekir. Çünkü bunların bazıları kötü huylu kistlerdir ve orada kalırlarsa ölümcül sonuçları olur.
Yumurtalık kistlerinin kötü huylu olma ihtimali, menopozda ve erken çocukluk yaşlarında daha fazla. Adet görme çağlarında olan kadınlarda ortaya çıkan kistlerin çoğunluğu masum kistler.
Kistin görünümü, büyüklüğü, duvar düzeni, içindeki oluşumlar ve çevre dokularla olan ilişkisi, kistin davranışı yani İYİ ya da KÖTÜ huylu olabilmesi hakkında bilgi verir.
Tüm bunların dışında bir de endometrioma yani çikolata kistleri mevcuttur ki bunlar aslında kötü huylu yani ölümcül olmasalar da bazı durumlarda yine de alınmaları gerekir.