Kürtaj

İlaçlı düşük, hamileliğin ilk üç ayını doldurmuş olanlar için, kürtaja göre daha güvenli bir yöntem olarak kabul edilmektedir. İlaçlı düşükler ameliyat veya anestezi gerektirmez. Bu amaçla kullanılabilecek üç farklı ilaç bulunmaktadır: Metotreksat, Mifepriston ve Misoprostol.

İlaçla Düşükte Yan Etkiler Nelerdir? İlaçların bazı yan etkileri arasında bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, ateş veya titreme yer alabilir. Ancak çoğu kadında bu yan etkiler minimum düzeyde görülürken, bazı kadınlarda hiç yan etki oluşmamaktadır.

Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde, bebeğin yaşamını yitirmesi, bebekte ciddi bir sakatlığın tespit edilmesi veya anne adayında hamileliği tolere edemeyecek bir hastalık varsa, ilaçla düşük tercih edilen bir yöntem olabilir. Özellikle gebeliğin 12-14. haftasından sonra kürtaj yapmak, kanama, enfeksiyon ve rahim delinmesi gibi riskleri artırabilir.

Bu tür durumlarda, eskiden uzun ve riskli ilaç tedavileri gerekebilirdi. Ancak kullanılan yeni nesil düşük ilaçlarıyla bu zor ve riskli süreç artık daha kolay ve güvenli bir şekilde yönetilebilmektedir.

İlaçla düşük işlemi, günümüz Türkiye’sinde sadece hastanede yatarak gerçekleştirilir. İlaçların kullanımıyla başlayan süreç, yakın bir takip gerektirebilir ve bazen hızlı müdahale gerektiren kanama gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle ilaçlı düşük işlemi profesyonel bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir