Tüp bebek uygulamalarında, kadına ait yumurtalık dokusunun veya yumurtaların, erkeğe ait yumurtalık (testis) dokusunun veya spermlerin ayrıca da embriyoların dondurularak saklanması çok önemlidir.
Embriyo elde edilmesine dek geçen, sıkıntılarla dolu süreci yeniden yaşamaksızın, eldeki kaliteli embriyoların kullanılması, çifti büyük bir maddi ve manevi yükten kurtaracak ayrıca gebelik şansını da azaltmayacaktır.
Embriyo donma-çözme işleminde, embriyolar, kimyasal maddelerle (kriyoprotektan) eşliğinde kontrollü olarak soğutulurak -196 °C ısıda sıvı nitrojen içinde dondurulur. Kullanılma zamanı geldiğinde embriyolar önce çözülür ve ardından kimyasallarından arındırılır ve kültür ortamına alınır.
Tedavi döneminde elde edilen embriyoların hepsi, dondurmak için uygun olmayabilir. Çözme işlemi sonrasında kullanılabilecek kalitedeki embriyolar dondurulur.
Bir soru: Dondurulmuş embryoların gebelik şansı nedir?
Embriyo donma-çözme sonrası gebelik oranları, taze siklus ile elde edilen gebelik oranlarına benzerdir.
Yürürlükteki yasalar gereği, dondurma işlemi, çiftin rızasıyla yapılır ve her sene yeni bir uzatma onayı alınmak şartıyla 5 yıla kadar saklanır. Çiftler, dilediği taktirde embriyolarını özel olarak dizayn edilmiş transport tanklarıyla başka bir merkeze taşıyabilirler.”
Oosit Dondurma; bazı özel durumlarda (kanser tedavisi, yumurtalık rezervinde azalma vb.) gelecekte tüp bebek tedavisinde kullanılmak üzere kadından alınan yumurtaların dondurulması gerekir.
Sperm Dondurma; bazı özel durumlarda (kanser tedavisi, sperm üretim bozukluğu vb.) gelecekte tüp bebek tedavisinde kullanılmak üzere spermlerin, mümkün olan en fazla sayıda tüp içinde dondurulması ve saklanması gerekir. Spermler, genellikle mastürbasyonla meniden (ejakulat) ancak bazen küçük bir operasyonla direkt olarak testisten olarak (TESE vb.) elde edilir.
Bir soru: Dondurulmuş spermlerden gebelik elde etmek ne kadar mümkün?
Sperm donma-çözme sonrası gebelik oranları, taze spermle elde edilen gebelik oranlarına benzerdir.