Kürtaj

Kürtaj, bir korunma yöntemi değil. Etkili bir korunma yöntemi uygulamak en doğrusu. Doğum kontrol yöntemi uygulansa bile hamilelik olabileceğini biliyoruz ama bu çok düşük bir ihtimal.

İstenmeyen ya da beklenmeyen bir zamanda hamilelik olunca, bir çok kadın, bunu aldırmak istiyor.

Ülkemizde hamilelik 10 haftayı geçmediği taktirde istemli kürtaj yapılabiliyor. Resmi, nikahlı kadınlar için kocasının da yazılı rızası gerek. Evli olmayan kadınlarda ise erkeğin onayına ihtiyaç yok.

Hamilelik süresini hesaplarken, son adetin ilk gününü, hamileliğin ilk günü gibi kabul edip öyle hesap yapıyoruz.

On haftadan büyük hamileliklerin, doktor raporu olmadan sadece isteğe bağlı olarak alınması yasa dışı. Hamileliğin devamında, anne ya da bebekte hayati bir sorun saptanmışsa kamu hastanelerinden alınacak bir raporla kürtaj yapmak mümkün.

Beklediği adet günü geçen kadınlar, çoğunlukla eczaneden idrar testi alarak hamile olup olmadıklarını öğrenir. Bu testte hamileliğin çıkması, kürtaj için yeterli değil. Gebeliğin, rahim içine yerleştiğinden emin olmadan kürtaj yapılmamalı. Bunu da ultrasonla anlıyoruz.

Rahim içine yerleşmiş bir hamilelik, eğer istenmiyorsa ve 10 haftadan küçükse,

isteğe bağlı olarak kürtajla alınabilir.

Kürtaj olmak isteyen kadına, randevu gününde muayenehanede yapılan ultrasonla rahim içi gebelik tanısı konabilir ve aynı anda kürtajı yapılabilir.

Kürtaj, ağrılı bir işlem. Lokal anestezi ya da sedasyon anestezisi ile ağrı olmaksızın işlemi gerçekleştirmek mümkün. Elbette ki sedasyon anestezisi yani koldan iğne ile kısa süreli uyutma şeklinde anestezi almak, çok daha uygun.

Kürtaj işlemi, kısa sürede tamamlanır, genellikle 5-10 dakikada biter. Gerekli kontrollerin yapılmasıyla hasta, evine ya da işine dönebilir.

Kürtaj sonrasında 2-3 hafta ilişkiye girilmemesi gerek, çünkü enfeksiyon riski yüksek. Kürtaj sonrası kullanmak üzere antibiyotik tedavisi öneriyorum.

Kürtaj sonrası günlerde, hafif bir kanama ya da ağrı olabiliyor. Ama hastamın en küçük yakınması olması durumunda mutlaka benimle haberleşmesini istiyorum.

Burada en çok sorulan sorulardan biri;

– Kürtaj sonrasında ilerde hamile kalmakta sorun olur mu?

– Cevap: hayır, sorun olmaz.

Bir diğer soru, ne zaman adet görüleceği.

– Cevap: Kürtaj sonrası 3-6 hafta aralığında adet görülür.

Bir diğer soru, kürtaj sonrasındaki erken dönemde hamile kalınabilir mi?

– Cevap; evet kalınabilir, mutlaka etkili bir yöntemle korunmak gerek, örneğin hap ya da spiral kullanmak gibi. Kürtaj işlemi esnasında spiral takılması mümkün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir