Devamı arzu edilmeyen gebelikler, haftasına göre vakumlu ya da ilaçlı kürtaj yöntemi ile alınır.
On haftadan büyük gebeliklerin sonlandırılması için sağlık kurulu raporu gerekir. Kurul raporu için anne ya da bebekte gebeliğin devamına engel olabilecek bir problemin tespit edilmesi gerekir.
On haftadan erken gebeliklerin sonlandırılması için evli olmayanlarda sadece kadının rızası, evli olanlarda ise çiftlerin birlikte rızası gerekir.
On iki haftadan küçük gebelikleri sonlandırırken hızlı ve daha problemsiz olduğu için vakumlu kürtaj yöntemi tercih edilirken, on iki haftadan büyüklerde ilaçlı kürtaj yapılır.
Her iki uygulama öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Vakumlu kürtaj kısa süren ve sedasyon anestezisi adını verdiğimiz bir uyuşturma ile yapılan bir işlem. İşlem öncesinde kronik bir hastalığın olup olmadığını sorguluyoruz. Eğer kronik bir hastalık varsa bunun son durumunun işleme ve anesteziye engel olup olmadığından emin oluyoruz. Uzun süreli ilaç kullanan hastalarda bazı ilaçların işlem öncesi bırakılması ya da dozunun ayarlanması gerekebilir. Daha önceden geçirilmiş jinekolojik işlemleri sorgulayıp işlem öncesi hazırlıklarımızı tamamlıyoruz.
Hastaların kürtaj öncesi dönemde bizlerin önerilerine harfiyen uyması gerekir. Ayrıca işlem saatinden yaklaşık 6 saat öncesinden itibaren tıpkı oruç tutarcasına hiç bir şey yiyip içmemesi gerekir. Bu tedbirler işlemin hasta için daha güvenli olmasını sağlayan temel önlemlerdir. Bunun dışında özel bir önlem almaya gerek yok. Bölgenin tıraş edilmesi veya intim ürünlerin kullanılmasını özellikle tavsiye etmiyoruz.
Sağlıklı günler dilerim.