Kısırlık

– Yumurtlama azlığı ya da yokluğu (oligo-anovulasyon); Her ay düzenli olarak kendiliğinden gerçekleşen yumurtlama (ovulasyon) gebelikte olmazsa olmaz koşullardan biridir. Bazı durumlarda yumurtlama olmaz ya da ara sıra olacak hale gelir.

Polikistik over sendromu dediğimiz hastalık buna en yaygın örnektir.

Ayrıca stresli dönemlerde, bazı ilaçların kullanımında, kilo ve yeme problemlerinin olduğu dönemlerde ya da aşırı egzersizlerin yapılması halinde yumurtlama problemleri ortaya çıkar.

– Fallop tüplerinde (tüplerde) tıkanıklık; İlişki ile kadının haznesine bırakılan spermler önce rahim ağzını sonra rahim boşluğunu geçerek her iki tarafta tüplere girer ve burada yumurtalıktan atılan yumurtayla birleşir. Döllenme tüplerde gerçekleşir ve ardından döllenmiş yumurta hücresi tüplerden rahim boşluğuna gelir ve buraya yerleşir.
Geçirilmiş ameliyatlar, akıntılı ateşli hastalıklar, endometriozis adını verdiğimiz karın zarındaki yapışıklık nedenleri ve bazen de doğumsal sorunlar söz konusu olduğunda tüplerde tıkanıklık olur ve böylece sperm ve yumurtanın bir araya gelmesi imkansızlaşır.
– Rahim (uterus) anormallikleri; dış duvar ya da iç hücre bölümünde uygunsuzluk. Döllenmiş yumurtanın yerleşmesi, ceninin uygun şekilde büyüyebilmesi için rahim iç zarının yeterli kalite ve hacimde olması gerekir. Aksi taktirde ya gebelik yerleşemez ya da büyüyemez.
– Periton (karın zarı) yapışıklıkları; Burada bazen dolaylı bazen de direkt olarak gebelik engellenir. Karın zarında oluşan yapışıklıklar tüplerde de tıkanmaya neden olabilir. Ayrıca endometriozis hastalığında tüplerde tıkanıklık olmasa da ortaya çıkan bazı kimyasal ve hormonal maddeler gebelik oluşumunu engeller.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir