Normalde her ayın başında, yumurtalıklarda yer alan yumurtaların bazıları olgunlaşmak üzere yola çıkar. Ancak bunlardan sadece bir tanesi olgunlaşır ve yumurtlama ile atılarak tüplere geçer.
İlişki esnasında vajinaya bırakılan spermlerden, rahim ağzı ve rahimi geçerek tüplere ulaşanlardan bir tanesi, tüpteki bu yumurta hücresi ile birleşir yani döllenme gerçekleşir.
Döllenen yumurta hücresi, embriyo olmak üzere zigotu oluşturur. Tüplerde oluşan zigot, bölünüp çoğalan hücreleriyle, tüplerden rahime doğru yol alır ve burada blastokist isimli bir yapı haline gelerek rahim içine yerleşir.
Rahime yerleşen blastokistten salgınan gebelik hormonu, beta-hCG (human koryonik gonadotropin), gebelik testini pozitif yapar.
“Yumurtanın olgunlaşması ve yumurtlama süreci, beyinden salgılanan hormonların etkisiyle gerçekleşir.”
“Yumurtalıklar, beyinden aldığı hormonal emirlere cevap vererek, yumurta geliştirir. Sonrasında gelişen yumurtanın yumurtlanması gerçekleşir. Yumurtalıklar, tüm bu süreçler boyunca östrojen ve progesteron hormonlarını salgılar.”
“Rahim içindeki hücreler, yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarının etkisiyle gelişerek blastokistin yerleşmesine uygun hale gelir.”
“Her ay, meydana gelen hormonal düzenlemeler sonrasında sağlıklı bir gebelik elde edilmeye çalışılır.”
Gebeliğin tekil olması son derece önemlidir ve bunu garanti altına almak için, her ay, gelişmek üzere yola çıkan onlarca yumurtadan, sadece tek birinin gelişmesine izin verecek bir düzenleme gerçekleşir.
Hiç bir problemin olmadığı yani,
– Kadının yumurtlama sorununun olmadığı,
– Tüplerin açık olduğu,
– Rahim içi hücrelerinin yeterli gelişim gösterdiği ve
– Erkekte yeterli sayı ve hareketlilikte spermin bulunduğu çiftlerde bile
korunmasız bir ilişkiden gebe kalabilme şansı aylık %20 civarındadır
Hal böyle iken;
– Sürtünme ile boşalarak,
– Kıyafet üzerinden, ya da
– Elden, peçeteden bulaşan spermle gebelik olmaz.