Kürtaj Ankara

Kürtaj Nerede ve Nasıl Yapılmalı?
Kürtajın, hijyenik ortamlarda, deneyimli ellerde ve gizliliğin korunduğu bir yerde;

Kısacası, güvenilir koşullarda ağrısız bir şekilde yapılması gerek.

İsteğe Bağlı Kürtaj Yapılıyor mu?

  • Kürtaj, anayasal bir hak. Yasa dışı bir durum değil.
  • On haftayı geçmemiş gebelikler, kadının isteğine bağlı olarak kürtajla alınabilir.
  • On sekiz yaşını doldurmamış kadınlarda kürtaj yapılabilmesi için veli ya da vasi onayı gerekir.

Merhaba, geçmiş olsun.

Ben Op.Dr.Uzay Yıldırım,

Vakum kürtaj işlemi ile ilgili fiyat bilgileri için lütfen kliniğimizle iletişime geçiniz.

Misafirlerimizin Yorumları

Kürtaj Hakkında Detaylı Bilgi

Kürtaj Nedir?

Kürtaj, küretaj, abortus, düşük, gebeliğin alınması… Neredeyse aynı anlama gelen tüm durumları anlatıyor.

Düşük (abortus), 20 haftadan küçük gebeliklerin kaybedilmesidir. Bazen devam etmesi arzu edilen bir gebelik, kendiliğinden düşer ve maalesef çoğunlukla yapılabilecek bir şey yoktur.

Gebeliğin devam etmesinin arzu edilmediği durumlarda, gebeliği, biz sonlandırıyoruz.

Gebelikten kaynaklanan bir hastalığın anne hayatını tehdit etmesi durumunda ya da cenin de var olan hayati bir hastalık durumunda gebeliği sonlandırıyoruz yani düşük yaptırıyoruz ya da kürtaj yapıyoruz.

İsteğe Bağlı Kürtaj Olur mu?

Evet. Türkiye’de yürürlükte olan aile planlaması kanunu ile, gebeliğine devam etmek istemeyen kadınlara, 10 haftayı geçmemek koşulu ile kürtaj yapıyoruz.

İsteğe bağlı kürtaj için yasal sınır 10 hafta

İdeal olan yaklaşım, kadının gebelik istemediği bir dönemde, etkin bir yöntemle korunması. Ancak biliyoruz ki modern korunma yöntemlerinin bile az da olsa başarısız olma gibi bir sorunu olabiliyor.

Kürtaj, bir doğum kontrol yöntemi değildir

On haftadan küçük olmak şartıyla, kadınlar, devam etmek istemedikleri gebeliklere son verme hakkına sahiptir ve bu hak, anayasal teminat altındadır.

Kürtaj Yöntemleri Nelerdir?

Kürtaj, vakum ya da ilaç uygulaması ile gerçekleştirilir. Vakum yönteminde, plastik çubuklar ve negatif basınçlı enjektör kullanıyoruz. Vakumlu kürtaj, plastik kanüller ve enjektörün varlığı sayesinde 12 haftadan küçük gebeliklerde güvenle kullanılan bir yöntem. On iki haftadan büyük gebeliklerde ise öncelikle ilaçlı uygulamaları tercih ediyoruz yani gebeye düşük yaptırıcı ilaçlar vererek sonucu bekliyoruz.

Kürtaj için Vakum mu yoksa İlaç mı tercih edilmelidir?

İlaçlı yöntemler zaman isteyen yöntemlerdir. Rahim kasılmalarının tetiklenmesi ve düşüğün başlatılması için vakte ihtiyaç vardır. Bazı durumlarda ilaçlı düşükten sonra rahimin içinde kalan parçaların temizlenmesi için ayrıca yeniden vakumla  kürtaj yapmak gerekir.

Vakum yönteminde ise işlem, tek uygulamada gerçekleşir. Gebelik haftası 12’den küçük ise öncelikle vakumlu kürtaj, 12 haftadan büyükse öncelikle ilaçlı düşük yöntemi uygulanmalıdır. Kürtaj için en uygun yönteme bir kadın doğum doktoru ile görüşerek karar verilmeli.

Hiç bir kadın hazır olmadığı bir gebeliği sürdürmeye zorlanmamalı

Kürtaj, muayenehanede, uyuşturulurak ağrı hissetmeksizin, kısa sürede tamamlanır.

Kürtaj İçin Yapılan Anestezinin Etkisi Uzun Sürer mi?

Hayır. Tam uyuşturma etkisinde kürtaj işlemi biter bitmez hastamızı uyandırıyoruz. Hastamız, en fazla on dakika içinde tamamen eski haline geliyor ve günlük aktivitesine dönebiliyor.

Bu işlem öncesinde hastaların bir süre hiç bir şey yiyip içmemeleri, anestezinin daha güvenli olmasını sağlar.

Kürtaj İçin Her Hasta Uygun mudur?

Kürtaj için başvuran hastamızın genel sağlık durumu kontrol ediyoruz. Bildiği hastalıklar ve kullandığı ilaçlar açısından bir değerlendirme yaparak tam uyuşturmaya engel bir durumu olmadığından emin olduktan sonra işlemi uyguluyoruz.

Kürtaj İçin Hangi Araçlar Kullanılır?

Kürtaj, plastik çubuklar (Karman kanül) ile vakum yöntemi ile güvenle uygulanır. Her gebelik haftası için uygun büyüklükteki bu vakum sistemleri, kürtaj işlemini kolay ve güvenli yapmamıza olanak sağlar. Kürtaj yapmak için kullandığımız vakum çubukları tek kullanımlıktır. Bir başka hastada kullanmak üzere temizlemek uygun olmaz. Bir kez kullanılan plastik çubuklar, ne kadar temizlenip steril edilse de yenisi kadar uygun olmaz.

Kürtaj Bitiminde Kontrol Yapılır mı?

Evet, kürtaj bittiğinde mutlaka kontrol yapıp, sonrasında problem çıkma ihtimalini ortadan kaldırmak gerekir. Kürtaj sonrası hafif bir ağrı ve kanama olabilir. Kanama, bazen bir kaç gün sonra başlayabilir ama endişe verecek düzeyde değildir.

Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kürtaj sonrasında önlem amaçlı (profilaktik) antibiyotik kullanımı önemlidir. Kürtaj sonrasında şiddetli ağrı, kötü kokulu akıntı, parça düşürme, şiddetli kanama ve yüksek ateş olması halinde derhal görüşülmeliyiz.

Kürtaj Sonrası İlk Cinsel İlişki Ne Zaman Olabilir?

Kürtajı takip eden erken dönemde ilişkiden kaçınılmalıdır çünkü bu durum enfeksiyon riskini artırır. Ancak 2-3 hafta sonra uygun olur.

Kürtaj Sonrasında İlk Adet Kanaması Ne Zaman Olur?

Kürtaj sonrası ilk adet kanaması yaklaşık 3-6 hafta aralığında olur.

Kürtaj Sonrasında Adet Görmeden Gebe Kalınabilir mi?

Evet. Unutulmamalıdır ki hemen kürtaj sonrasında bile yeniden gebe kalma riski vardır ve bundan korunmak için etkili bir yöntem kullanmak gerekir. Hapla korunma ya da rahim içi araç (spiral) önerdiğim yöntemler arasındadır.

Kürtaj” İçin 188 Sıkça Sorulan Sorular

  1. Ziyaretçi dedi ki:

    Daha önce kürtaj olduğu anlaşılır mı?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Kürtaj, iz bırakan ve hasta söylemedikçe anlaşılabilen bir işlem değildir. Ancak kürtajı takip eden bir kaç gün içinde kanda hamilelik testi yapılırsa henüz sıfır çıkmayacağı için bir düşük olduğunu tahmin edebiliriz. Ama bu düşüğün kendiliğinden mi yoksa kürtajla mı olduğunu anlamak mümkün değildir.

  2. Ziyaretçi dedi ki:

    Kürtaj için en uygun zaman hangisidir?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      İstenmeyen bir gebeliğin alınması için gebeliğin rahim içinde ultrasonla görülmesi zorunluluğu var. Bu da beklenen adetin gecikmesinden bir kaç gün sonra mümkün. bu andan itibaren 10 haftalık gebelik oluncaya kadar kürtajla gebeliğin alınması uygun ama yine de en kısa zamanda alınması hem teknik olarak hem de kadın için en doğru planlama olur.

  3. Ziyaretçi dedi ki:

    Kürtaj öncesi nelere dikkat etmek gerekir?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Kürtaj öncesinde özel bir tedbir gerekmez ama sedasyon anestezisi yapılacaksa kullanılan ilaçlarla ilgili bilgi vermek gerek.

  4. Ziyaretçi dedi ki:

    Kürtaj sonrasında aynı gün işe dönmek ya da yolculuk yapmakta sakınca olur mu?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Kürtaj, yaklaşık 10-15 dakikada biten bir işlem. Lokal anestezi ya da sedo-analjezi ile yapılıyor. Her halükarda işlem sonrası normal yaşama dönmek veya seyahat etmek mümkün.

  5. Ziyaretçi dedi ki:

    Kürtaj öncesi genital bölgede kıl temizliği yapılmalı mı?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Kürtaj işlemi rahim içine yapılan bir işlem ve deri bütünlüğü bozulmuyor. Bu yüzden işlem öncesi böyle bir uygulama şart değil.

  6. Ziyaretçi dedi ki:

    Kürtaj sonrası, kürtaj olunduğu anlaşılır mı?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Kürtaj sonrasında ultrasonda, artık rahim içinde hamileliğe ait bir görüntü kalmaz. Ama kanda gebelik hormonu olan beta-hCG düzeyi hemen sıfırlanmaz, giderek azalır ve sonunda kaybolur. Gebelik ne kadar erkense beta-hCG düzeyi o kadar düşük olacağından sıfırlanması da o kadar çabuk gerçekleşir. Yasal sınır olan 2,5 aydan küçük gebeliklerde yapılmış olan kürtaj sonrası, beta-hCG düzeyleri, 7-14 gün arasında sıfırlanır.

  7. Ziyaretçi dedi ki:

    Vakumlu kürtajın riski var mı?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Her işlemin olduğu gibi vakumlu kürtajın da riskleri var. Genelde sorun olmadan uygulanan bir işlem olan kürtaj esnasında nadiren rahim ağzında ve rahimde yaralanmalar olabilir. Kanama beklenenden fazla olabilir, özellikle işlem esnasında ve sonrasında sterilizasyona dikkat edilmezse enfeksiyon olabilir. Tecrübeli ve özenli ellerde bu riskler minimal görülür ve ortaya çıktığında derhal teşhis edilerek tedavisi yapılır.

  8. Ziyaretçi dedi ki:

    En fazla kaç kez kürtaj yapılabilir?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Kürtaj için bir sayı sınırlaması yok. Ancak ideal olanı kürtaja gerek olmayacak şekilde gebelikten korunma tedbirleri almak. Unutmamak gerekir ki yapılan her kürtaj , sonuçta beraberinde bazı geçici ve kalıcı riskleri de getirecektir.

  9. Ziyaretçi dedi ki:

    Kürtaj sonrası ne gibi sorunlar olabilir?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Kürtajı takibeden erken saatlerde adet sancılarına benzer ağrılar ve hafif kanamalar olabilir. Kürtaj işlemi sedo-analjezi ile yapılmışsa yani hastaya koldan iğne yapılarak bayıltılmışsa uyandıktan sonra geçici bir sersemlik hali olabilir. Daha sonrasında hasta hızla normale döner ve günlük yaşantısına devam edebilir.

  10. Ziyaretçi dedi ki:

    Kürtajla hamileliğin alınamaması gibi bir durum olabilir mi?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Çok küçük hamileliklerde bu mümkün. Ancak 1 hafta 10 gün sonra yapılacak kontrollerle durum anlaşılabilir. Bu yüzden kürtaj sonrası dönemde doktorun tavsiyelerine uymak çok önemlidir.

  11. Ziyaretçi dedi ki:

    Kürtajla dış gebelik tedavisi yapılabilr mi?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Kürtaj işleminde sadece rahim iç yapısındaki dokular veya gebelik alınır. Oysa dış gebelik, rahim iç yapısında yer almayan gebeliklerdir yani tüplerde olan. Kürtaj ile dış gebelik tedavisi yapılamaz…

  12. Ziyaretçi dedi ki:

    Gebelik testi pozitif olunca direkt kürtaj yapılabilir mi?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Gebelik testinin kanda ya da idrarda pozitif olması, bir gebeliğin varlığını gösterir ancak bunun yerleşim yerini göstermez. Gebelikler nadiren de olsa dış gebelik şeklinde olabilir yani rahim dışına yerleşebilir. Kürtaj işleminde rahimin içi temizlendiği için gebeliğin rahim içinde olduğundan emin olmak gerek. Bunun için ultrasonla bakmak ve rahim içi gebeliğin tanısını koymak gerekir. Ultrason yapmadan kürtaj yapmak işi şansa bırakmak olur.

  13. Ziyaretçi dedi ki:

    Evli olmayan bir kadın kürtaj yaptırabilir mi?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Resmi olarak evli olmayan 18 yaşından büyük kadınlar kendi istemleri ile kürtaj yaptırabilirler. Bu kürtaj için babanın iznine gerek yok.

  14. Ziyaretçi dedi ki:

    Kürtaj ve kızlık zarı dikimi işlemi aynı seansta yapılabilir mi?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Evet. İkisi farklı işlemler ama aynı seansta hem kürtaj hem de kızlık zarı dikimi işlemi yapmak mümkün. Özellikle şehir dışından gelen hastalar için çok uygun bir yaklaşım.

  15. Ziyaretçi dedi ki:

    Tansiyon hastası olup kürtaj olmak isteyenler, ilaçlarını bırakmalı mı?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Başka hastalıklar sebebiyle uzun süredir kullanılan ilaçların çoğunun kürtaj öncesi bırakılmasına gerek yok. Ancak bazı sinir sistemi ve ruh sağlığı ilaçlarında küçük ayarlamalar yapmak doğru olur. Kürtaj öncesi bunları doktorla konuşup gerekli düzenlemeleri yapmak uygun olacaktır.

  16. Ziyaretçi dedi ki:

    Kürtaj sonrası rahim kendini ne kadar zamanda temizler?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Kürtaj işlemi ile rahim temizlenir, ancak rahimin gebe kalmadan önceki haline dönüşü esnasında bir miktar kan ve küçük parçalar atılır. yaklaşık 2 hafta içinde rahim tamamen kendiniz temizlemiş olacaktır.

  17. Ziyaretçi dedi ki:

    Kürtaj için en uygun zaman kaç haftadır?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      İstenmeyen gebeliklerin kürtajla alınması için en uygun zaman en erken zamandır. Yani hamilelik ultrasonla görünür hale geldiği andan itibaren kürtaj yapılabilir.

  18. Ziyaretçi dedi ki:

    İlk gebeliğin kürtajla alınması sonrasında hamileliklerde sorun olur mu?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Hayır. Problemsiz bir kürtaj sonrasında rahim dokusu iyileşir ve düzenli adetler yeniden başlar. Kürtaj sonrası hamileliklerde genel olarak bir sorun yaşanmaz. Ancak nadiren de olsa rahim içi yapışıklıklar olabilir ve bu durumlarda hamile kalmak zorlaşır. Ancak unutulmamalıdır ki bu durumun da tedavisi mümkündür.

  19. Ziyaretçi dedi ki:

    Kürtajdan ne kadar zaman sonra yeniden hamile kalıp doğum yapılabilir?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Yaklaşık 2 aylık süre yeterli olur. Kürtaj sonrası rahim kendiliğinden 2 kez adet süreci geçirince artık yeni bir gebelik ve doğuma hazır hale gelmiş demektir. Ama doğumlardan sonra yaklaşık 2 yıl ara vermek daha uygun olur.

  20. Ziyaretçi dedi ki:

    Kürtaj sonrası hamileliklerde bir sorun yaşanır mı?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Hayır. Kürtaj sonrası dönemde genelde problemsiz bir iyileşme süreci olur. Hamile kalmak ya da doğum yapmakla ilgili olarak bir sorun yaşanmaz.

  21. Ziyaretçi dedi ki:

    Yumurtalamaya yakın günlerimde arkadaşımla ilişkim oldu. Korunmamıştık, eğer gebelik olursa en erken ne zamn kürtaj olunur?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Kürtajla gebeliğin alınması için ultrasonla görülecek hale gelmesini beklemek gerekiyor. Bu da son adet tarihinden itibaren yaklaşık 4,5-5. haftaya denk gelir.

  22. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam iyi günler, 9 aylık bebeğim var, sezeryanla doğumum oldu. Maalesef yeniden hamile kalmışım ve devam etmek istmiyorum. Böyle bir durumda kürtajın riski olur mu?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      iyi günler, geçmiş olsun. Sezeryan yarasının iyileşmesi önemli, bazen zaman alabiliyor. Ama zaten gebeliğe devam etseniz de benzer riskler söz konusu. Konusunda tecrübeli bir kadın doğum hekimiyle hamileliğe devam edebilir ya da kürtajla aldırabilirsiniz.

  23. Ziyaretçi dedi ki:

    İyi günler, devam eden diş tedavm için kullandığım bir antibiyotik vardı. Bu arada kürtaj oldum ve doktr bitane daha antibiyotik yazdı. İkisinide alacakmıyım bilemedim.

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      İyi günler geçmiş olsun, eğer uygunsa tek antibiyotik kullanmanız yeterli olacaktır. Ancak bunu doktorunuzla konuşarak anlayabilirsiniz. Kürtaj sonrası mutlaka antibiyotik ve ağrı kesici kullanıyoruz. Yara iyileşmesinde en önemli engel, enfeksiyon. Kürtaj sonrası 2-3 hafta cinsel yasak getiriyorum ve mutlaka antibiyotik kullanımı öneriyorum.

  24. Ziyaretçi dedi ki:

    5 gün önce yapılan kürtaj sonrası gebelik testinin hala pozitif olmasında bir anormallik olabilir mi?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Geçmiş olsun. Hayır bir anormallik yok. Gebeliğin haftasına göre değişmekle beraber kürtaj sonrası 2-3 haftaya kadar gebelik testi pozitif çıkabiliyor.

  25. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam 3 gün önce kürtajla bebeğim alındı. 9 haftalık idi ve doktor kan uyuşmazlığı iğnesi olmam gerektiğini söyledi ancak olmadım. İleride bir sorun yaşar mıyım?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      İyi günler, geçmiş olsun. anne adayı Rh negatif ve baba adayı Rh pozitif olduğunda bebeğin de Rh pozitif olma ihtimali var. Bu ihtimal duruma göre %50 ya da %100. Kürtajlarda bebeğin kan grubuna bakamayız ve bu durumda en kötü senaryoya göre hareket etmemiz gerek. En kötü senaryo ise bebeğin Rh pozitif olması. Bu durumda bebekten anneye geçen kan, anneyi uyarıyor ve kan hücrelerini öldüren diğer hücrelerin çoğalmasına neden oluyor. Bu durumda anne adayı biten bu gebelik için değil ama gelecekteki gebelikleri açısından yeniden Rh pozitif bir bebeğe hamile kalırsa ona zarar verecek hale geliyor. Bunları engellemenin yolu ise kürtajı takip eden günlerde koruyucu bir iğne yapmaktan geçiyor. Bu iğneyi olmanızda fayda var.

  26. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam iyi günler. Hamileyim fakat 3 çocuğum var ve bu hamileliğe devam etmek istemiyorum ancak eşim israrla istiyor. Hastanelerde eş imzası istiyorlar ve eşim vermem diyor. Eşim imzası olmadan olmuyomu, zaten hastayım. Nolur yardım edin.

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, hamilelik haberlerine genellikle hayırlı olsun deriz ama sizde durum farklı, size geçmiş olsun. Prensipte şunu söylemek isterim ki hiç bir kadın istemediği bir gebeliğe devam etmeye zorlanmamalı. Ancak yasalar bu konuda babanın da bazı hakları olduğunu ve evli kadınların eşlerinin rızası olmadan kürtaj olamayacaklarını emrediyor, aksi şekilde davranmak bir suç teşkil ediyor. Hastalığınızla ilgili gebeliğin devamına engel olacağını bildiren bir raporla kürtaj olabilirsiniz ya da durumunuza farklı yaklaşan özel bir doktorla probleminizi çözebilirsiniz.

  27. Ziyaretçi dedi ki:

    Uzay hocam iyi günler. Üç ay önce kürtaj oldum ve spiral takıldı. Kürtajdan 10 gün sonra başka bir doktorda kontrolüm yapıldı ve her şeyin yolunda olduğu söylendi. fakat dün 4 aylık hamileliğimin olduğunu öğrendim. Ben kürtajdan sonraki 2 aya kadar ilişkiye girmemiştim, acaba kürtajla hamileliğim alınamamış olabilir mi?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      İyi günler ve geçmiş olsun. Kürtaj sonrası hiç kontrole gitmemiş olsaydınız büyük ihtimalle bebek alınamamış diye düşünürdüm. Ancak 10 gün sonraki kontrollerde bunun görülmemesi en çok ikiz gebelik olduğunu ve ikizlerden birinin rahime geç yerleştiğini anlatıyor. Sizin için nadir olan bir durumun başınıza gelmesi söz konusu olmuş. Ailede ikiz var mı diye sorsam?

  28. Ziyaretçi dedi ki:

    Hoca iyi günler. 6 ay içinde 2. kere kürtaş oldum. İlkinde çok sorun çıkmadı ama bu ikincisinde 15 gün oldu hala kanamam var, acaba içimde parçamı kaldı acaba diye düşündüm. Böyle bir durum varsa nasıl olacak?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun, altı ay içinde ikinci kez bebek aldırmak, sizi hem bedensel hem de ruhsal olarak çok yıpratır. Etkili doğum kontrol yöntemlerinden sizi uygun olanını uygulamanızı öneririm. Kürtaj sonrası kanamanın uzaması durumunda mutlaka bir kontrol yapılması gerekir. Sağlıklı günler dilerim.

  29. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam iyi günler, 7 hafta önce kürtaj oldum. o zaman 5 haftalıktı. Doktorumun söylediği her şeyi harfiyen yaptım ve ilaçlarımı düzenli kullandım ama hala adetim olmadı, bu durum normal mi acaba?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Kürtaj sonrası ilk adet 3-6 hafta arasında olur. Bunda bir gecikme olması durumunda derhal gebelik testi yapılması gerekir. Ya yeni bir gebelik ya da kürtajla alınamamış bir gebelik devamı söz konusu olabilir. Gebelik testi negatif ise adet gecikmesinin başka sebepleri için mutlaka doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederim. Ben kürtaj sonrası hastalarımın 2 hafta sonra kontrol edilmeleri gerekliliğini söylüyorum. Bu kontrolü tercihen kendim yapıyorum ama yine de gelemeyen hastalarımın eczanelerde satılan gebelik testlerinden yaptırmaları işimizi çok kolaylaştırıyor. Sağlıklı günler dilerim.

  30. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam iyi günler. 24 yaşındayım ve 2. kez kürtaj oldum. Doktor bana yasmin hap yazdı. Buna hemen mi başlamam gerekir yoksa sonramı başlamalıyım?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Kürtaj bir korunma yöntemi değil, bir aile planlaması yöntemi. Gebelikten korunmanın en ideal yolu da etkin bir yöntem kullanmak. Duruma göre bu doğum kontrol hapı da olabilir, spiral de. Doğum kontrol hapları adetin ilk 5 gününde alınırsa ilk kutudan itibaren koruma sağlar. Ancak bu süreden sonra başlanırsa ilk kutuya güvenmemek gerekir ve etkili başka bir yöntemi de ilave etmek gerekir. Sorunuza gelince, kürtajın ilk 5 günündeyseniz bu kutu koruyacaktır. Ama 5 günü geçirdiyseniz ilave yöntem kullanmalısınız. Tekrar geçmiş olsun.

  31. Ziyaretçi dedi ki:

    Uzay bey iyi çalışmalar. Ben 28 yaşındayım ve maalesef 3. kez kürtaj oldum dün. İstediğimde hamile kalmamda bir zorluk olacakmı diye endişe ediyorum, kürtajlarımı 3 farklı yerde yaptırdım, doktorlar bunun bir sorun olmayacağını söylediler, sizin yorumunuzu merak ediyorum.

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, iyi günler ve geçmiş olsun. Her kürtaj kendi içinde az da olsa bir takım riskler barındırır. Özenli yapılan işlemler ve sonrasındaki dikkatli tedaviler bir çok olumsuzluğu önler ama unutulmamalı ki kürtajın uzun vadede rahim duvarında yapabileceği bazı olumsuzluklar var. Burada doğru olan yaklaşım gebe kalıp aldırmak değil, hiç gebe kalmamak ve bunun için de etkili bir yöntemle korunmak. Korunma konusunda bir çok kadın erkekten beklenti içinde ama en doğrusu kadınların uygulayacağı korunma yöntemleri. Çünkü kadınların uygulayacağı korunma yöntemleri, kadınları, erkeklerin uygulayacağı korunma yöntemlerinden daha etkili koruyor. Sağlıklı günler dilerim.

  32. Ziyaretçi dedi ki:

    Uzay hocam iyi günler. İstemediğim bir gebeliğim var. Geçen hafta ultrasonda çok küçük bir kese olarak görüldü. Biraz büyüsün öyle alalım dendi. Yaklaşık 6 gün sonra, bugünkü ultrasonda sadece 1 mm.lik bir büyüme olmuş. Doktorum işlemi yapalım ve aldığımız parçaları patolojiye gönderelim dedi. Sizce uygun bir yaklaşımmıdır bu?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Sağlıklı rahim içi gebeliklerde 6 günde, 1 mm.den daha fazla büyüme olması gerekir. Bu durumda ya sağlıklı olmayan bir rahim içi gebelik ya da dış gebelik olma ihtimali var. rahim içinden kürtajla alınan dokuların patolojik incelemesinde gebeliğe ait dokular izlenirse sağlıksız da olsa rahim içi gebeliğinizin tanısı konmuş ve tedavisi yapılmış olur. Eğer bu dokular izlenmezse bir dış gebelik araştırmasına başlamak gerekir. Sağlıklı günler dilerim.

  33. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam iyi günler. 15 gün önce kürtaj oldum ama hiç kanama yada ağrı olmadı. Acaba kürtaj olmamış olabilirmi diye endişelendim. Böyle durumlarla karşılaşıyormusunuz?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Kürtaj sonrasında ya hemen akabinde ya da ilerleyen günlerde bir miktar kasık ağrıları ve kanama oluyor ki bu normal bir durum. Hiç ağrı veya kanama olmaması gerçekten şüphe uyandırıcı. Bu durumda işlemin yapıldığı yerde bir kontrol muayenesi olmanızda fayda var. Geçmiş olsun.

  34. Ziyaretçi dedi ki:

    Uzay hocam, 9 gün önce kürtaj oldum. Düne kadar hiç ağrı yada kanama olmadı ama dün ve bugün ağrım ve hafif kanamam var. Bu artık adetmi oluyorum demektir.

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Kürtaj sonrasındaki bu dönemlerde olan kanamaları adet olarak değil, kürtaj sonrasında rahimin iyileşme süreci olarak tanımlamak daha doğru olur. Kürtajı takip eden 3-6 hafta aralığında ilk adetinizi olacaksınız. Sağlıklı günler dilerim.

  35. Ziyaretçi dedi ki:

    Uzay hocam 1 yıl önce kürtaj olmuştum ve sonrasında adetlerim düzenli idi ama son 2 aydır düzensizlikler var. bunda kürtajın etkisi olabilirmi?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Kürtajı takip eden dönemde düzenli adetlerin ardından oluşan düzensizlikleri kürtaja bağlamak doğru olmaz. Yeni durumunuz için muayene olmanızı öneririm.

  36. Ziyaretçi dedi ki:

    Uzay hocam, 1 ay önce kürtaj oldum. Bugünlerde kasıklarımda çok ağrılarım oluyor. Enfeksiyon olursa korkuyorum, antibiyotik başalasammı?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Bu ağrılarınızın sebebi yaklaşan adetiniz olabilir. Ama yine de endişelerinizi gidermek için muayene olmanızda fayda var. Sağlıklı günler dilerim.

  37. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam iyi günler, kürtajımın üzerinden 7 hafta geçti ve ben halen adet olmadım. Bu kadar süre adet olmamak normalmidir?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      İyi günler. Kürtaj sonrası 3-6 hafta aralığında adet olunur. / haftadır adet olmadıysanız muayene olmanız gerekir. Bazen gebeliğin alınamaması yani devem etmesi, bazen yeniden gebe kalınması da olasılıklar içinde. Bazen de rahim zarında hasara bağlı olarak adet olunamayabiliyor. Artık bir muayene olmanızın zamanı gelmiş. Tekrar geçmiş olsun.

  38. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam iyi günler, 5 gün önce kürtaj oldum ama hiç kanamam ya da ağrım olmadı. Hamilelik şikayetlerim azaldı ama kanamanın olmaması beni tedirgin ediyor. Acaba hamilelik devam ediyor olabilirmi?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      İyi günler, geçmiş olsun. Kürtajı takip eden dönemde bir miktar kasık ağrısı ve arkasından hafif kanamalı bir dönem gelir ve sonrasında tamamen iyileşme olur. Hamilelik bulgularınızın kaybolması işlemin tamamlandığını gösterir ancak yine de en kesin sonucu ultrason muayenesi ile alabiliriz. Sağlık günler dilerim.

  39. Ziyaretçi dedi ki:

    Uzay hocam iyi günler. 2 hafta önce kürtaj oldum, ilaçlarımı çok düzenli kullandım. Başta biraz ağrım ve kanamam olmuştu ama şimdi bir şikayetim kalmadı. Kürtaj sonrası cinsel yaşam ne zaman başlar?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Kürtaj işlemini takip eden dönemde enfeksiyon riskinde artış olur. Cinsel ilişkiler, bu enfeksiyonun önemli bir sebebidir. Bu yüzden kürtaj sonrası en az 2 hafta ilişki yasağı olduğunu söylüyorum. İyi günler dilerim.

  40. Ziyaretçi dedi ki:

    Uzay hocam ben ilk çocuğumu tüp bebekle yapmıştım ve problemin bende olduğu söylenmişti. Eşimden boşanalı 6 yıl oldu ve son 1 yıldır hayatımda biri var ve ben 2 kez hamile kaldım. Ancak bunlar için kürtaj oldum. Bu kişiyle evlenmeyi düşünüyorum ama kürtajlardan dolayı çocuğum olmayabilirmi merak içindeyim.

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba geçmiş olsun. Kürtaj olmak, gelecekte hamile kalıp doğum yapmaya engel bir durum değil ama daha doğru olanı sizin etkin bir yöntemle korunarak hiç gebe kalmamanız olacaktır. Korunmasız her ilişkinin hamilelik riski vardır. Daha önce tüp bebek bile olsa gebeliğin arzu edilmediği bir dönemde mutlaka korunmak gerekir. Sağlıklı günler dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir