NST (Non-Stres Test)
Bebeğin kalp atım sayısına yani nabzına göre yazdırılması ve bunun yorumlanması testi. Bu testin verdiği bilgiler çok kıymetli, bebeğin içerde iyi olup olmadığına dair yorum yapıyoruz.
Rahim içindeki bebeklerin nabızları doğumdan önce farklılık gösterir.
Hamileliğin başında çok hızlı olan nabız sayısı, zamanla azalarak doğuma yakın dönemde dakikada 120-160 arasına geliyor. Üstelik bu durum sabit değil, her bir vuru arasında değişkenlik, hatta dakikalar içinde bazı artış ve normale dönüşler var. İşte bu durumun test edilmesi NST’dir.
NST, rahimde kasılmaların olmadığı doğum öncesi dönemde yapıldığı için bebeği strese sokacak bir durum da yok, o yüzden adı “non-stres” test. Eğer doğum sancılarının olduğu anda yapılıyor olursa adı “stres test” olur.
NST esnasında bebek aslında en rahat olduğu dönemdeki sonuçlarını veriyor. Bebek, test boyunca, yaklaşık 20 dakika içinde en az 2 kez hareket etmeli ve nabız sayısında da bu hareketlere eşlik eden anlamlı artışlar olmalı.
Rahim içindeki bebeklerin ortalama nabız sayısı 120-160 arasında, ara ara bu hız, en az 15 atım artış göstermeli. Çok önemli olan bir diğer parametre ise atımlar arasındaki farklılık. Bu değişkenliğin olması mutlaka gerekli. İşte tüm bunları gördüğümüzde NST; Reaktif diyoruz yani her şey yolunda, bebeğimiz içeride rahat. Gebeliği sürdürmemizde sakınca yok ve 1 hafta sonraki kontrole kadar önemli bir aksilik beklemiyoruz.
Her hangi bir riskin saptanmadığı gebeliklerde 34-35. gebelik haftasından itibaren NST’ye başlıyorum ve doğuma dek haftada bir tekrarlıyorum.
Ancak riskli gebeliklerde, daha erken dönemlerde başlamak gerek. Örneğin 28-29. haftalar bile test için uygun sayılır.
NST reaktif değilse yani “Non-Reaktif” ise ne yapacağız?
Öncelikle bundan emin olmalıyız, çünkü bazen bebekler uyuduğunda ya da anneler aç olduğunda, “Reaktif” kriterler gözlenmez.
Bu durumda öncelikle bebeği sesle ya da hafifçe dokunup uyararak ya da anneye bir şeyler yedirdikten sonra testi tekrarlıyoruz. Buna rağmen bebekte reaktif NST bulguları ortaya çıkmıyorsa işte şimdi buna “Non-Reaktif NST” diyoruz ve ileri incelemelere başlıyoruz. Stres test ya da biyofizik profil çalışmaları. Bu testlerde de olumlu yanıt alamazsak bebeğin içeride sıkıntıda olduğunu anlayıp doğurtuyoruz.
NST ne sıklıkta yapılır?
Riskli olmayan gebeliklerde NST, reaktif ise haftada bir tekrarlanır.
Riskli gebeliklerde ise NST reaktif olsa bile daha sık aralıklarla yapılır. Testin sıklığına doktor karar vermeli.
Hiç NST yapmasak olmaz mı?
Neden olmasın tabii ki olur. NST, içerdeki bebeğin sağlık durumunu bize gösteren objektif bir test, ancak bebek hareketleri de bir o kadar önemli. Bebeğinin hareketlerinden emin olan bir hamilenin de bebeğini bu şekilde takip etmesi gayet normal. Ama günümüzde adım başı bir sağlık merkezi ve buralarda NST cihazı olduğunu düşünecek olursak bu testi yapmamak pek akıllıca değil.
Burada en doğru tavır, gebelik takibini yapan doktorla birlikte karar vermek.