Tüp bebek tedavisi, fizksel, psikolojik ve ekonomik olarak yıpratıcı bir tedavi. Bu tedavi öncesi iyi bir planlama yapmak gerek.
Yumurtalık Rezervinin Araştırılması:
Adetin ilk günlerinde kanda Folikül Stimülan Hormon (FSH), Estradiol (E2) ve AntiMüllerian Hormon (AMH) bakılmasıyla beraber ultrasonda Antral Folikül (AF) sayılması ile yumurtalık rezervine dair bilgi edinilir. Bu testler sonucunda yumurtalık rezervinin iyi olması tüp bebek tedavisinde başarıyı garanti etmez. Yumurtalık rezervinin iyi saptanması istisnai durumlar dışında tüp bebek tedavisinde yapılacak yumurtalık uyarımına muhtemelen iyi yanıt alınacağını ve yüksek dozda ilaca gerek olmayacağını gösterir. Unutulmamalıdır ki yumurta sayısından daha önemli olanı yumurtaların kalitesidir ve maalesef kadın yaşı ilerledikçe sayının yanı sıra kalitede de azalma olur.
Semen Analizi:
Erkekteki spermlerin sayısı, hareketliliği ve şekil bozukluklarının değerlendirilmesi gerekir. Tüp bebek tedavisinde kullanılacak erkek spermlerinin hangi yöntemle elde edileceğine dair ipucu verecektir. Mastürbasyonla alınan örnekte hiç spermin olmaması durumunda yapılacak ilave testler sonrasında gerekirse ameliyatla sperm elde etmek gerekecektir.
Rahim ve Rahim Boşluğunun Değerlendirilmesi:
Embryonun yerleştirileceği rahim boşluğunun yeterli olduğundan emin olmak için, ultrason, salin infüzyon sonografi ya da histeroskopi ile bir değerlendirme yapılması gerekir.
Enfeksiyonun Araştırılması:
Tüp bebek tedavisi öncesinde özellikle Hepatitler ve HIV açısından bir tarama yapmak gerekir.