Gebelik

Daha önce şeker hastalığı olmayan hamilelerde ilk kez gebelik sırasında saptanan kan şekeri yüksekliği durumu gebelik diyabeti ya da gestasyonel diyabettir.

Gebelikle beraber bazı hormonlar, normalden farklı ve çoğunlukla fazla miktarda salgılanır ve bu durum, kadında insülin direncine ve dolayısıyla anne kanında şekerin yükselmesine sebep olur. Bu durum özellikle 24. haftadan sonra artar. Rastlanma ihtimali her ne kadar az olsa da gebeliklerde 24-28. gebelik haftaları arasında tarama testi uygulanması uygun olur.

Peki gestasyonel diyabet neden önemli?

Bebek plasenta yani eş yoluyla anneden besinler alır. İnsülin direnci olan gebenin şekerinin yükselmesi esnasında bebeğin de kan şekeri yükselir. Bebek insülin salgılayarak bu şekeri dengelemeye çalışır. İnsülin, aynı zamanda büyümeyi de uyaran bir hormondur. Yani bebeğin büyümesi hızlanır ve iri bebek diye tabir edilen duruma sebep olur.

İri bebekler, hem gebelikte hem de doğumda sıkıntılı süreçlere yol açar.

Bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişimi için bazı önlemlerin alınması gerekir. Gestasyonel diyabet saptanan hamilelere özel bir beslenme programı uygulanır ve kan şekeri düzenli olarak izlenir. Diyetle kontrol edilemeyen kan şekeri yüksekliklerinde gerekirse insülin takviyesi yapılır.

Doğumdan sonra gestasyonel diyabet dediğimiz gebelik diyabeti normale döner ama uzun vadede bu kadınlarda diyabet gelişebileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir