Gebelik

Daha önce şeker hastalığı olmayan hamilelerde ilk kez gebelik sırasında saptanan kan şekeri yüksekliği durumu gestasyonel diyabet veya gebelik diyabeti olarak adlandırılır. Gebelikle birlikte bazı hormonlar, normalden farklı ve genellikle artmış seviyelerde salgılanır. Bu durum, kadında insülin direncine ve sonuç olarak anne adayının kanındaki şeker seviyelerinin yükselmesine neden olur. Özellikle 24. haftadan sonra bu durum daha belirgin hale gelebilir. Bu nedenle 24-28. gebelik haftaları arasında tarama testinin yapılması önerilir, ancak bu durum nadir görülen bir durumdur.

Peki, gestasyonel diyabet neden önemlidir? Bebek, plasenta yoluyla anneden besin alır. İnsülin direnci olan anne adaylarında kan şekeri yükseldiğinde, bebekte de kan şekeri yükselir. Bebek, bu durumu dengelemek için insülin üretir ve bu aynı zamanda büyümeyi uyarır. Sonuç olarak, bebek büyümeye başlar ve iri bir bebek olma riski artar. İri bebekler, hem gebelik sürecinde hem de doğum sırasında komplikasyonlara neden olabilirler.

Bebeklerin sağlıklı büyümesini ve gelişmesini sağlamak için, gestasyonel diyabet teşhisi konulan anne adaylarına özel bir beslenme programı ve düzenli kan şekeri izlemesi önerilir. Diyetle kontrol edilemeyen yüksek kan şekeri durumlarında, insülin tedavisi gerekebilir. Doğumdan sonra, gestasyonel diyabet genellikle normale döner, ancak bu kadınlarda ilerleyen yıllarda diyabet riski artabilir. Bu nedenle bu durumu yaşayan kadınlar, sağlıklarını yakından takip etmelidirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir