Sağlıklı olmak, bireyin yalnızca bedenen hasta ya da sakat olmaması değil aynı zamanda ruhen ve sosyal yönden de iyilik hali.

Hem ruhen hem de bedenen iyi olmanın şartlarından biri de, cinsel sağlık ya da sağlıklı cinsel yaşam.

Cinsellik, sadece çocuk sahibi olmak için yaşanan bir eylem değil. Cinsel tatmin, kadının, partneri olsun olmasın mutlak bir ihtiyacı.

Cinsel yaşamın sağlıklı olabilmesi için elbette hem fiziksel hem de psikolojik bütünlük önemli.

Kadının partneri ile duygusal birlikteliğinin olması cinsel tatmin için de çok olumlu sonuçlar verir ancak şart değil.

Cinsel ilişkide; arzulama, uyarılma, orgazm ve gevşeme döngüleri var.

Arzulama, kadının biyolojik durumuna, inancına ve motivasyonuna göre şekillenmekte.

Fiziksel olarak bir çok bulgunun ortaya çıktığı uyarılmanın ardından orgazm gerçekleşir ve sonrasında gevşeme dönemiyle değişen fiziksel bulgular normalleşir.

Kadınlar, gevşeme dönemi ardından fazla uzun sürmeyen dinlenme periyotlarıyla defalarca orgazm olabilir.

Kadının kendini güzel ve çekici bulması, cinsel yaşamında ona özgüven duygusu kazandırır ve daha tatminkar bir cinsel yaşama sahip olmasını sağlar. Güzellik ve çekicilik her ne kadar göz önünde olabilse de ayrıca kişiye özel görünmeyen yerlerinde de bu duygunun oluşması önemli.

Kadının, genital organlarını estetik olarak güzel bulması, ilişki esnasında partnerini sıkıca hissetmesi, ilişkiye kolay adapte olabilmesi çok önemli.

Gebelik” İçin 20 Sıkça Sorulan Sorular

  1. Ziyaretçi dedi ki:

    Hamileyken diş tedavisi yaptırmanın zararı olur mu?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Hayır, hamileyken diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinin yapılmasının bebeğe ya da gebeye bir zararı olmadığı gibi tam tersi faydası var. Hamilelikte ortaya çıkabilecek erken doğumun risk faktörleri arasında diş ve diş eti hastalıkları bulunur.

  2. Ziyaretçi dedi ki:

    Hamilelikte bitki çayı içmek düşüğe neden olur mu?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Bitki çaylarının içeriğini net olarak analiz etme şansımız yok, ancak bazılarının hormon içerdiğini biliyoruz. Bitki çaylarını aşırı olmayan dozlarda içmekte bir sakınca olmaz ama fazla çay tüketmek hamilelikte sorun yaratabilir.

  3. Ziyaretçi dedi ki:

    İkiz gebelik olarak başlayan ancak ikizlerden birinin ölümünün gerçekleştiği hamileliklerde ne yapılır?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Bu durumda “ölen ölür, kalan sağlar bizimdir” diyoruz. İkizin nasıl başladığı da çok önemli. Bazen tek yumurta bazen de çift yumurta ikizi olarak başlayan hamileliklerde ikiz eşlerinden biri kaybedilir. Bu durumda çoğunlukla bir müdahale yapmadan canlı kalan bebeğin takibi yapılır. Çoğu kez ölen ikiz eşinden kaynaklı kanamalar olabilir ama istrahat dışında bir şey yapılmadan izlenir. Rahimin içini boşaltma çabasını azaltmak ve sakinleştirmek için progesteron içerikli tedavilerden de fayda görülebilir.

  4. Ziyaretçi dedi ki:

    hocam, 14 haftalık hamileyim ve eşimle kan uyuşmazlığımız var. Bazı doktorlar ayda bir uyuşmazlık testi yapılmalı diyor bazıları da 28. haftada yapılması ve iğne vurulması gerek dediler. Eksik bişey olsun istemiyorum, sizin düşünceniz nedir?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba gebeliğiniz hayırlı olsun. Kan uyuşmazlığı durumunda gebelik başında bir kez kan uyuşmazlığı testi (indirekt coombs) yaptırıp, 28. haftada tekrarlıyorum ve test negatifse koruyucu iğne (anti-D immun globulin) yapıyorum. Ayrıca doğumda da bebeğin kan grubu ile ilgili araştırma yaparak tedaviyi tamamlıyorum. Daha sık olarak kan uyuşmazlığı testi yapmak bana göre çok gerekli değil.Sağlıklı gebelikler dilerim.

  5. Ziyaretçi dedi ki:

    Doğum şekline kim karar vermeli?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Doğumun şekli kararında öncelik annede olmalı. Doktor her iki doğum şekli konusunda bilgi vermeli, arzu edilen doğum şekli konusunda kendi önerisini paylaşmalı ama annenin kararına saygı duymalıdır. Bana hangi doğum şeklinin taraftarı olduğumu soruyorlar. Vajinal doğum ya da sezaryen, her ikisi de bir doğum şekli ve ben ikisine de karşı değilim. Vajinal doğuma engel olabilecek bir tıbbi sebep yoksa ve anne vajinal doğum yapmak istiyorsa onu takip ediyorum. Anne sezaryen istiyorsa sezaryen yapıyorum.

  6. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam ii günler. hamile olduğumu öğrendim ve çok mutluyum. Bir süredir beklediğimiz bir haberdi. Size sorum şu, bulunduğum şehirde riskli gebelik uzmanı yok, ben sağlıklı bir kadınım ve yaşım 26, illaki riskli gebelik uzmanına mı gitmem gerek, yoksa yakınımızda çok sevilen ve çok başarılı olan kadın doğumcular yeterli olur mu?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      İyi günler, hayırlı olsun bu güzel haber. İnsanlık tarihiyle aynı yaşa sahip gebelik ve doğum sürecinde elbette bazı aksilikler olabilir ve daha ileri bir uzmanlık eğitimi almış doktorlara ihtiyaç duyulabilir. Ancak bu durum çok sık karşılaşılan bir durum değil. Çok büyük oranda hamilelikler sorunsuz geçer ve mutlu son gerçekleşir. Kadın doğumcuların hepsi gebe takibi ve doğum konusunda son derece yeterlidir ve takipleriniz esnasında riskli bir durumu saptayıp sizi riskli gebe uzmanına yönlendirecek kapasiteye sahiptir. Çevrenizdeki kadın doğumcular arasından içinizin ısındığı birine takiplerinizi yaptırabilirsiniz. Burada en önemli etken yakın hissetmeniz. Sağlıklı gebelik ve doğumlar dilerim.

  7. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam merhaba, ilk hamileliğim, şu aralar 25 hafta civarındayım. Kontrollerimi yapan doktor, şeker testi istedi ama etrafımdakiler sakın yaptırma bebek zehirlenir diyorlar. kafam çok karıştı, siz ne öneriyorsunuz?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, gebeliğiniz hayırlı olsun. Gebelikle beraber kadınlarda karbonhidrat metabolizmasında bir takım değişiklikler oluyor ve sonuçta insülin direnci gelişiyor. Bu da, bazı gebelerde kan şekerinde yükselmelerle sonuçlanıyor. Annenin kan şekeri yükseldiğinde rahimdeki bebeğin de kan şekeri yükselir ve bebek bundan olumsuz etkilenir. Gebeliği esnasında kan şekerini kontrol edemeyen gebelerin kim olduğu ve bunlara yakın takip yapılması gerektiğini hamileliğin 24-28. haftaları arasında yaptığımız şeker tarama testi ile anlıyoruz. Eğer sonuçlar olumsuz çıkarsa, sık aralıklarla kan şekeri düzeylerini kontrol edip, yükselme olursa diyet ya da insülinle müdahale ediyoruz ki bebek zarar görmesin. Ben şeker tarama testi yaptırmak istemeyen gebelerime, sık aralıklarla açlık kan şekeri ve tokluk 2. saat kan şekeri takipleri yapıyorum ve yükselmeleri kaçırmamış oluyorum. Doktorunuzla bu şekide de konuşabilirsiniz. Sağlıklı gebelikler ve doğumlar dilerim.

  8. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam, yaklaşık 1 yıl önce bebeğim karnımda öldü, o zmana 8 haftalıktı ve doktorum aldı. Şimdi yeniden hamileyim bugün bebeğin kalp atışlarını gördük ve doktorum 2 hafta sonra büyüme kontrolüne çağırdı. Çok endişeliyim bişey olacak diye. Sigara içiyorum ama bırakacağım, şu ana kadar içtiğim sigaralar bebeğime bişey yapmışmıdır?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, yeni gebeliğiniz hayırlı olsun. Gebelikte 4 yasağım var; sigara, alkol, uyuşturucu ve kilo. Bunları kullanınca mutlaka bebeklere bişey olacak diye bir kural yok ama kullanmamak, kullanmaktan daha iyidir. Her gebeliğin kendi hikayesi var ve her gebelikte bazı riskler mevcut olmakla beraber gebeliklerde en sık başımıza gelen durum; mutlu son. Sigarayı bırakıp içinizi ferah tutup doktorunuza güvenin. Sağlıklı gebelikler dilerim.

  9. Ziyaretçi dedi ki:

    Merhaba uzay hocam, tüp bebekle hamile kaldım, şu an 34 hafta 3 günlük ikiz bebeklerim var. Düne kadar her şey yolunda idi ama dünkü kontrolde kız olanın erkek olana göre daha küçük olduğunu ve etrafındaki sıvının azaldığını öğrendim. Doktor doğum için fazla beklemeyebileceğimizi yakın zamanda doğumun olabileceğini söyledi ve akciğer geliştirici iğne yapıldı. Bu kadar erken olacak bir doğumda bebeklerim zarar görebilirmi diye endişe ediyorum, bu konuda sizin yaklaşımınız nasıl?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Tüp bebek tedavilerinde ikiz gebelikler biraz daha fazla oluyor ve ikiz gebeliklerde doğumlar biraz daha erken olabiliyor. Aynı rahimi paylaşan çift yumurta ikizlerinin büyümelerinin aynı hızda olması gerekmez. Biri diğerinden farklı olabilir bu sorun değil. Ama tekil gebeliklerde olduğu her hangi birinin suyunun azalması önemli bir durum. Suyu az olan bebekte gelişmeyle ilgili bir sorun yaşanabilir. Bu gibi durumlarda, hele ki sizin gibi 34 haftayı aşmış gebeliklerde, suyu azalmış da olsa haftası itibariyle yaşama şansı çok yüksek olan bir bebek olduğu için, doğumu o bebeğe göre planlıyorum. Her ne kadar kitaplar 34 haftadan büyük gebeliklerde akciğer geliştirici iğnenin gerekli olmadığını yazsa da ben de bu durumda bu iğneyi yaptırmayı doğru bulurum. Bu gibi bir durumda yakın takiple erken bir doğum planlarım, tabii doğumun yapılacağı yer de çok önemli. Yenideoğan yoğun bakım koşullarının yeterli olduğu bir hastane olmalı. Sağlıklı doğumlar dilerim.

  10. Ziyaretçi dedi ki:

    Uzay hocam iyi günler dilerim. Ben 28 yaşındayım ve muhasebecilik yapıyorum. Yaklaşık 2 yıllık evliyiz ve eşim korunuyor. Artık bebek istiyoruz, hamilelik öncesi neler yapmam gerekiyor?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, iyi günler. Ailenizi genişletme kararınızı kutluyorum. Gebelik öncesi hazırlıklarda en önemli basamak, bilinen kronik hastalıkların güncel durumu, kullanılan ilaçların tedavi dozlarının güncellenmesi oluyor. Ayrıca bağışıklama için kan testleri yapıp folik asit kullanımına başlamalıyız. Şimdiden sağlıklı gebelikler ve doğumlar dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir