Gebelik

Gebelik takibi sırasında haftalara uygun olarak yapılması gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Bu işlemler arasında bazen kan ve idrar testleri, bazen de ayrıntılı ultrason incelemeleri yer alabilir.

Hamile bir kadının ilk muayenesinde öncelikle ultrason ile bebeğin durumu kontrol edilmelidir. Bebeğin rahim içinde olup olmadığı, ikiz bir gebelik olup olmadığı ve en önemlisi kalp atışlarının varlığı incelenmelidir.

Tüm hamile kadınlarda bazı kan ve idrar testlerinin yapılması önemlidir. Örneğin, hamileliğin ilk üç ayında kan grubu tespiti, kansızlık durumunun kontrolü, temel karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri yapılmalıdır. Ayrıca kızamıkçık, frengi, AIDS ve hepatit gibi bazı enfeksiyonların varlığı da kontrol edilmelidir.

Gebeliğin 11-14. haftaları arasında genetik tarama testleri başlamaktadır. Down Sendromu gibi genetik hastalıkların olup olmadığına dair testler bu dönemde yapılır. Bu testlerden biri anne kanındaki fetal DNA’nın incelendiği bir testken, diğer bir seçenek ise ultrason bulgularıyla anne kanındaki maddelerin birlikte değerlendirilerek sonuç elde edildiği ikili tarama testidir. Eğer ikili tarama testi sonuçları anormal ise, bebeğin hücrelerinin alınması gerekebilir.

Bebeğin cinsiyeti 14. haftadan sonra belirlenebilir hale gelir ve cinsiyet tayini bu dönemde yapılabilir.

Hamileliğin 15-20. haftaları arasında üçlü ya da dörtlü tarama testleri de yapılabilir, ancak ikili tarama testi yapılmışsa bu testlere gerek olmayabilir. Bu testlerde sorunlu sonuçlar elde edilirse, tanı için bebeğin hücrelerinin alınması gerekebilir. Bu işlem amniosentez olarak adlandırılır ve bazı durumlarda zorunlu olabilir.

Hamilelikte ayrıntılı bir ultrason incelemesi, genellikle 18-22. haftalar arasında yapılır.

Hamileliğin 24-28. haftaları arasında şeker tarama testi yapılabilir. Bu testle, diyabet riski taşıyan gebeler tespit edilir ve tedavi planı oluşturulur.

Kan uyuşmazlığı riski taşıyan hamilelerde 28. hafta civarında ilave kan testleri (indirekt Coombs) yapılmalıdır. Uygun olan gebelere kan uyuşmazlığını önleyici iğne yapılabilir.

Hamileliğin 28. hafta civarında kan testleri ile genel durum değerlendirmesi yapılması önerilir.

Hamileliğin 36. haftasından doğuma kadar geçen dönemde haftalık kontroller yapılır. Bebeğin su seviyesi ve kalp atışları gibi önemli parametreler NST ile izlenir. Bu dönemde doğum hazırlıkları tamamlanır ve gerektiğinde kan uyuşmazlığı iğnesi doğumdan sonra yapılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir